Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

JK sågar förslag om nytt tryckfrihetsbrott

Publicerad: 17 juli 2013, 11:54
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:40

Förslaget att införa utlandsspioneri som tryckfrihetsbrott har kritiserats av Journalistförbundet och Utgivarna. Nu förkastar även JK förslaget.


Ämnen i artikeln:

JournalistförbundetUtgivarna

I februari lades förslaget om att införa utlandsspioneri som tryckfrihetsbrott fram i en statlig utredning.

Förslaget motiverades av att Sverige i ökad utsträckning deltar i ett internationellt säkerhets- och försvarssamarbete och anses behöva stärka skyddet av svenska intressen mot främmande makts underrättelseverksamhet.

I maj gick Journalistförbundet och Utgivarna till gemensam attack mot förslaget som de ansåg vara "ogenomtänkt och dåligt underbyggt".

"Det är anmärkningsvärt och oacceptabelt att regeringen vill införa en så allvarlig förändring av en grundlag utan att ha gjort en tillräcklig analys av behoven."

Det skrev Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling och Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter i ett gemensamt pressmeddelande.

Enligt TT ansluter sig nu även Justitiekanslern till motståndarna och kritiserar utredningens ”svepande” avvägningar mellan skydd för insatserna och grundlagsskyddade rättigheter.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.