Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

JK: Innehållskrav ingen grundlagskonflikt

Publicerad: 21 mars 2017, 15:38
Uppdaterad: 21 mars 2017, 15:54

Justitiekansler Anna Skarhed.

Medieutredningens krav på att medier som vill ha mediestöd ska präglas av en demokratisk värdegrund innebär svåra gränsdragningar, men står inte i konflikt med grundlagarna. Det skriver JK i sitt remissvar.


Förslaget från medieutredningen om att innehållet hos de medier som vill ha del av det nya mediestödet måste uppfylla vissa kriterier vad gäller kvalitet, mångfald och demokratiska värderingar, har kritiserats för att vara ett hot mot yttrandefriheten.

Men enligt justitiekanslern (JK) innebär kraven ingen konflikt med grundlagarna. Det framgår av JK:s remissvar om medieutredningen, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Däremot menar JK att kraven kommer att medföra ”många svåra och problematiska” gränsdragningar.

"Det föreslagna mediestödet lämnar ett stort utrymme för mediestödsnämnden att göra skönsmässiga bedömningar både över vilka aktörer som ska få stöd och hur stödet ska fördelas", lyder det bland annat i skrivelsen.

Vad gäller det uttryckliga kravet om att det ska finnas en ansvarig utgivare säger sig JK vara positiv till att ett sådant införs.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News