söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jeanette Gustafsdotter: ”Det nya mediestödet en viktig fråga 2023”

Publicerad: 22 december 2022, 06:50

Jeanette Gustafsdotters nyårslöfte för 2023 är att fortsätta driva samhällsviktiga frågor, inte minst arbetet för att motverka hoten mot medier.

Foto: Maja Suslin/ TT

De frågor som blir avgörande för branschen 2023 handlar om det nya mediestödet, direktivet för public service-utredningens utformning och implementeringen av EU:s upphovsrättsdirektiv. Det tror den förra kulturministern Jeanette Gustafsdotter.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaDagens Medias julenkät 2022Toppnyheter förmiddag

Det nalkas årsavslut och Dagens Media låter som vanligt branschprofiler få reflektera kring året som varit – och sia om frågorna som förväntas dominera medieåret 2023.

Jeanette Gustafsdotter, före detta kulturminister i Socialdemokraternas regering.

Vilken var den viktigaste branschhändelsen 2022?

– Jag skulle vilja peka på två utredningar. Den ena är ”En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner” (SOU 2022:2). Med dess förslag att införa ny straffskärpningsgrund för brott mot journalister har viktiga steg tagits i arbetet mot det hot och hat som drabbar journalister. Det andra är förslaget till ett nytt mediestödssystem. Det lägger grunden för ett modernt stödsystem, vilket är helt centralt för att uppehålla Sveriges demokratiska infrastruktur. 

Vad är ditt personliga nyårslöfte? 

– Att fortsätta driva samhällsviktiga frågor, inte minst arbetet för att motverka hoten mot medier. Det förblir centralt.  

Vilka frågor blir avgörande för branschen 2023?

– En viktig fråga handlar om att få det nya mediestödet på plats. Ett par andra viktiga frågor är hur direktivet för public service-utredningen utformas och implementering av EU:s upphovsrättsdirektiv. Lagstiftningsarbetet på EU-nivå med krav på globala it-jättar att ta större ansvar för innehållet på de egna plattformarna kommer att vara lika viktigt 2023 som det varit under de senaste åren. Hushållens ekonomiska förutsättningar kommer också att vara avgörande. I dag kommer huvuddelen av mediernas intäkter från publiken – och nu får vi se vad den väljer att prioritera under en lågkonjunktur. Jag hoppas och tror att de fortsätter att prenumerera på nyheter och samhällsjournalistik. Det är viktigt för oss alla.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev