Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jeanette Gustafsdotter: ”Debatten om plattformarnas inflytande och ansvar kommer att definiera 2020”

Publicerad: 22 december 2019, 09:50

TU:s avgående vd Jeanette Gustafsdotter räknar med att viktiga steg kommer att tas under nästa år när det gäller de globala plattformarnas inflytande och ansvar.

Jeanette Gustafsdotter, TU:s avgående vd, beskriver den stenhårda och snedvridna konkurrensen från de globala plattformarna som årets tuffaste utmaning. Och hon tror att diskussionen om deras ansvar kommer att definiera nästa år.


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Sänkningen av digitalmomsen, strukturförändringarna på mediemarknaden och plattformar som Google och Facebooks ansvar. Dagens Media har frågat ett 20-tal tongivande mediechefer om de viktigaste branschhändelserna 2019 – samt vad de ser när de blickar in i medieåret 2020.

Vilken var den största branschhändelsen 2019?

– Jag skulle vilja peka på två saker. Digitalmomssänkningen i somras som ger reella förutsättningar för en fungerande läsaraffär. Men också på de strukturella förändringarna på marknaden. Under året har flera stora mediehus fått nya ägare.

Årets tuffaste utmaning?

– Att klara den både stenhårda och snedvridna konkurrensen från plattformarna. Men även kommande återvinningskostnader som riskerar att bli samma kostnad som hela presstödet. Det måste vi jobba vidare med stenhårt.

Årets viktigaste publicering?

– Jag skulle vilja se det som en fortsättning på en av de viktigaste publiceringarna 2018, boken Klubben av Matilda Gustavsson. En fortsättning på vikten av journalistik granskning. Boken borde vara given bredvidläsning på journalisthögskolorna. Den visar på behovet av granskande journalistik och ger grundliga insikter i gott journalistiskt hantverk.

Om du ska sia om 2020, vad tror du kommer definiera nästa år?

– Debatten om plattformarnas inflytande och ansvar. Jag tror att flera viktiga steg kommer att tas under nästa år och att nyhetsmedierna kommer att vara drivande i den nödvändiga belysningen av frågan.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev