Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jättebråk efter Hanne Kjöllers attack på Aftonbladets vänstersajt: "En spya över alla gränser"

Publicerad: 7 mars 2014, 12:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:45

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson är rosenrasande på DN:s ledarskribent Hanne Kjöller.


Ämnen i artikeln:

PolitismDagens NyheterAftonbladet

Det är i en krönika publicerad i dag som DN:s ledarskribent Hanne Kjöller går till attack mot Aftonbladets vänstersajt Politism.

I krönikan kallar hon sajten, som medfinansieras av LO, för ett avloppsrör – och jämför den med hatsajten Avpixlat.

" Journalister brukar sjunga yttrandefrihetens, mångfaldens och åsiktsbrytningarnas lov. Texter kan kritiseras i sak, men sällan hävdas att de inte borde ha fått uttryckas alls. Men i avloppsrören existerar varken takhöjd eller principer. Det enda som det finns ett överflöd av är skit. Ren skit", skriver hon bland annat.

Krönikan – och jämförelsen med Avpixlat – har gjort Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson riktigt förbannad.

– Jag tycker att hon borde skämmas. DN är en tidning som står för humanistiska och liberala värden medan Avpixlat är Sveriges ledande rasistiska hatsajt, säger Karin Pettersson till Dagens Media och fortsätter:

– Det som händer när hon skriver på det här sättet är att hon normaliserar Avpixlat. Man kan tycka vad man vill om Politism men den här jämförelsen ska man inte göra. Det är djupt oansvarigt.

Finns det något i kritiken ni kan ta till er?

– Nej. Jag, Erik och Margret (Politisms redaktörer, reds anm.) tar gärna en publicistisk diskussion om Politism men det här är inget som går att bemöta. Det är en spya över alla gränser och djupt oseriöst.

Även Politism-redaktören Eric Rosén är förbannad. Han menar att Hanne Kjöllers krönika innehåller flera faktafel.

– Jag tycker att den är okunnig och virrig, hon angriper oss som nyhetssajt trots att vi uttryckligen skriver, och högljutt deklarerar så fort vi kan, att vi ägnar oss åt opinionsjournalistik. Jag undrar varför man skriver en ledartext på så felaktig förståelse för ämnet. Kunde ingen av hennes kollegor varnat henne?, säger han till Dagens Media.

Hur ser du på att hon jämför er med Avpixlat?

– Det är väldigt allvarligt och bidrar till att normalisera Avpixlat, en rasistisk hatsajt som inte har något att göra med politisk debatt. En sajt som utgör den organiserade rasismens kanske viktigaste plattform på nätet. Det är fruktansvärt magstarkt.

Ligger det någonting i hennes kritik?

– Nej.

Dagens Media har sökt Hanne Kjöller.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News