Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Janne Josefesson tjänar dubbelt så mycket som sina kvinnliga kollegor

Publicerad: 17 mars 2014, 09:15
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:44

Kvinnliga grävande journalister tjänar betydligt sämre än sina manliga kollegor.


Det är Föreningen Grävande Journalisters tidskrift Scoop som kartlagt 113 journalister och deras taxerade förvärvsinkomster för inkomståren 2012 och 2011. På listan finns bland annat en majoritet av de senaste årens Guldspade-vinnare, profilerade reportrar och flera chefredaktörer.

Och listan talar sitt tydliga språk – i genomsnitt tjänar männen nästan 50 000 kronor mer än kvinnorna.

Den enda grävande journalisten på listan som har en årsinkomst på över en miljon kronor är Janne Josefsson, "Uppdrag Granskning". Enligt Scoop tjänade han 1 008 000 kronor 2012, vilket är nästan lika mycket som hans två kollegor Karin Mattisson och Sophia Djiobaridis tjänade tillsammans.

En annan arbetsplats som sticker ut i undersökningen är Dagens Nyheter. Medan Niklas Orrenius och Mattias Carlsson tjänade 746 000 kronor respektive 658 000 kronor 2012 tjänade Josefine Hökerberg och Mia Tottmar – också prisbelönta reportrar på tidningen – betydligt mindre.

Josefine Hökerberg, som belönades med Stora journalistpriset i höstas, och Mia Tottmar gjorde Carema-grävet tillsammans 2011. Medan Josefine Hökerberg tjänade 418 000 kronor 2012 tjänade Mia Tottmar 585 000 kronor 2012.

Det är också stora skillnader på vad frilansarna tjänar i jämförelse med de anställda reportrarna. Enligt Scoops granskning låg frilansjournalisternas snittinkomst på 328 000 kronor 2012, vilket kan jämföras med 427 000 för de fast anställda reportrarna.

Även bland frilansarna tjänar männen mer och enligt Scoops uträkning går det hela 13,5 frilanskvinnor, som i snitt tjänade 305 000 kronor om året, på en Jan Helin (Aftonbladets publisher).

Fredrik Nejman är redaktör på Scoop och han berättar att idén till kartläggningen föddes i samband med att Anna-Klara Bratt, chefredaktör på Feministiskt Perspektiv och journalisten Jan Mosander debatterat löneskillnaderna mellan män och kvinnor i branschen.

– Det är alltid en massa tyckande hit och dit. Jag tycker att man ska kolla fakta. Hur mycket folk tjänar är en tydlig hård fakta, säger han till Dagens Media.

Vad blev du mest förvånad över?

– Jag har jobbat fackligt och vet ju om att det ser ut så här så jag blev egentligen inte speciellt förvånad. Men en sak som jag blev lite förvånad över är Janne Josefssons inkomst. Nu kan han ha andra intäkter från böcker och annat och det är klart att han tjänar bra, men att han tjänar dubbelt så bra som de andra profilreportrarna på "Uppdrag Granskning" fick mig att reagera.

Hur har ni tänkt kring urvalet?

– Vi hade ett mycket större urval från början och jag ska nog lägga ut hela den listan på nätet. Men vi började med mycket folk kring Föreningen Grävande Journalister. Sedan tycker jag att man alltid ska ha med sig själv när man gör en sådan här kartläggning och då tänkte jag att jag kan ha med de här andra chefredaktörerna också.

Vad hoppas du att kartläggningen ska leda till?

– Jag hoppas att det blir en jättesnackis på Gräv (som går av stapeln den här veckan, reds anm.). Nu kanske man inte kan kasta in en extrapunkt men om de är lite alerta borde de faktiskt göra det.

Se hela Scoops lista i högerspalten.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News