Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Jan Helin: "Vi ser över hur vi använder bemanningsbolaget"

Publicerad: 4 November 2014, 10:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:23

Aftonbladets högsta chef Jan Helin kommenterar nu proteststormen på tidningen.


Igår berättade Dagens Media om omplaceringen av Aftonbladet-reportern Nivette Dawod, som fick valet att jobba med tidningens resebilaga eller sluta.

Beskedet kom en kort tid efter att Nivette Dawod uttalat sig kritiskt om situationen för bemanningsanställda på tidningen i en intervju med Journalisten.

Internt har omplaceringen väckt starka reaktioner.

I ett mejl undertecknat av drygt hundra anställda på Aftonbladet riktas kritik mot hur ledningen hanterat situationen.

" Det här skickar jobbiga signaler till alla medarbetare. Vågar vi jobba deltid? Törs vi prata med branschmedia om att våra löner är lägre än våra kollegers? Törs vi skicka sådana här mail och diskutera arbetsförhållandena på Aftonbladet öppet?", skrev de anställda bland annat.

Nu uttalar sig Aftonbladets publisher Jan Helin om ärendet.

" Ingen medarbetare på Aftonbladet har omplacerats på grund av vad som sagts i någon intervju. Det vore självklart helt främmande för Aftonbladet att agera så. Medarbetaren har erbjudits en tillfällig reportertjänst på en annan redaktion i avvaktan på en ledig tjänst på nyhetsredaktionen. De närmare omständigheterna kring det vore oetiskt av oss som ledning att diskutera närmare offentligt", säger han i en kommentar till Dagens Media.

Han fortsätter:

" Men det får finnas gränser också för fria spekulationer i branschmedia och Dagens Nyheter. I grunden handlar medarbetarnas kritik om att Aftonbladet anställer journalister via bemanningsbolag, är min tolkning. Dessvärre görs dock direkta felaktiga kopplingar till det enskilda fallet. Vi jobbar just nu med att se över hur vi använder bemanningsbolag. Jag kommer att återkomma i den frågan".

Tidigare har även Schibsted Medias vd Eva Idmark dementerat uppgifterna om att intervjun i Journalisten ska ha något att göra med Nivette Dawods nya arbetsuppgifter.

" Jag vill vara väldigt tydlig med att det finns inget som helst samband mellan några uttalanden och det faktum att en medarbetare har påbörjat nytt uppdrag denna månad", skriver hon i ett mejl till Dagens Media.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.