Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Jan Helin om Littorin-publiceringen: "Ett idiotiskt beslut"

Publicerad: 21 Augusti 2013, 08:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:37

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin är kritisk till att Sven Otto Littorin fick stå oemotsagd i SVT:s "Min sanning" – men erkänner samtidigt egna misstag i Littorin-affären.


Han var Sveriges arbetsmarknadsminister mellan 2006 och 2010 då han avgick med buller och bång – bara dagar innan Aftonbladet publicerade uppgifter om att han köpt sex.

Klockan 20.00 i går bänkade sig 354 000 svenskar framför tv:n för att se Sven Otto Littorin ge sin sanning om Littorin-affären.

Redan på förhand har gårdagens avsnitt av "Min sanning", som hade säsongspremiär i går, varit hett omdebatterat.

När programmet nu har sänts kvarstår många av de kritiska rösterna. En av dem är Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet, som alltså först publicerade uppgifterna om att Sven Otto Littorin både ska ha köpt sex samt att den förre arbetsmarknadsministern ägnat sig åt omfattande sexchattande.

" Det finns ett värde i journalistiska uttryck som låter en part komma till tals utan att bli avbruten. Men det är en märklig form för ett statligt bolag som har allmänhetens uppdrag att agera sakligt och opartiskt att så oförblommerat agera partiskt. För helt opartiskt kan vi nog enas om följande: Det finns fler sanningar i denna historia än Sven Otto Littorins", skriver Jan Helin i sin blogg.

Samtidigt erkänner Jan Helin att Aftonbladet "absolut inte" gjorde allt rätt i Littorin-affären.

" Vi borde till exempel omedelbart ha publicerat vad vi hade för uppgifter dagen då han avgick. De tre dagar som förflöt mellan avgången och publiceringen skapade bara förvirring. Men det berodde på att vi beslöt oss för att göra allt för att ge Littorin möjligheten att svara på våra frågor", skriver han bland annat.

Jan Helin menar också att det var ett stort misstag att publicera uppföljningen av Littorin-affären först ett år senare – under Almedalen 2011.

" Vi hade kunnat publicera uppföljningen några veckor tidigare, men jag beslöt att återvända till historien under Almedalsveckan ett år senare eftersom det var där den uppstått. Det var ett idiotiskt beslut. Det fick bara Aftonbladet att se ut som om vi ville driva politisk kampanj, vilket inte alls var syftet".

Under gårdagen valde Aftonbladet också att bemöta "Min sanning" genom att publicera en debattartikel skriven av "Anna", den kvinna som uppger att hon sålt sex till Sven Otto Littorin.

" Som vanligt vinner maktens män", skriver hon i debattartikeln.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.