Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Jan Helin om Annie Lööf-affären: "En fara för demokratin"

Publicerad: 4 Juni 2013, 14:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:43

Annie Lööf och Näringsdepartementet kritiseras av Konstitutionsutskottet efter att ha försökt ta udden av Aftonbladets avslöjande. På tidningen ser man allvarligt på det inträffade.


Ämnen i artikeln:

CenterpartietAnnie LööfAftonbladet

Som Dagens Media kunde berätta tidigare i dag får näringsminister Annie Lööf hård kritik av Konstitutionsutskottet.

Detta efter att hennes stab, enligt Aftonbladet, försökt underminera tidningens avslöjande om att Näringsdepartementet låtit skattebetalarna betala för en fest.

Dessutom har Annie Lööf kommit med flera felaktiga uppgifter i samband med KU:s utredning.

Men det är inte bara KU som är kritiskt till Annie Lööfs agerande. Tidigare i dag fick hon också hård kritik av tre pr-experter som Dagens Media talat med.

Nu riktar även Aftonbladets chefredaktör Jan Helin kritik mot Annie Lööf och Näringsdepartementet.

– Vi ser allvarligt på det inträffade, säger han till Dagens Media.

Jan Helin säger sig dock vara nöjd med Konstitutionsutskottets kritik mot Annie Lööf.

– Det är en markering mot hennes och Näringsdepartementets felaktiga hantering av ärendet, samtidigt som man står upp för grunderna i Tryckfrihetsförordningen.

Han betonar att det för medier som bedriver granskade journalistik är livsviktigt att likhetsprincipen gäller när allmänna handlingar begärs ut.

– Men i det här fallet har det brustit, sannolikt uppsåtligt. Näringsdepartementets hantering är en fara för journalistiken, det öppna samhället och i förlängningen för demokratin.

Han hoppas nu på att KU:s betänkande leder till att politikerna skärper till sig när det kommer till utlämnandet av allmänna handlingar.

– KU markerar och säger klart att så här får det inte gå till. Jag hoppas att signalen är tydlig så att vi slipper se sådant här agerande från myndigheter gentemot media framöver.

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.