måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jan Helin och Robert Aschberg med på terroristens "förrädarlista"

Publicerad: 26 juli 2011, 06:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:04

Journalisterna Jan Helin och Robert Aschberg är två av namnen på den norske terroristen Anders Behring Breiviks lista över "landsförrädare".

Ämnen i artikeln:

Anders Behring BreivikRobert AschbergUtøyaJan HelinOsloAftonbladet

DT

Dante Thomsen


Det är i ett drygt 1 500 sidor långt manifest som Anders Behring Breivik listar upp flera svenska "förrädare" som borde straffas med döden.

"Förrädarna" – som enligt Anders Behring Breivik är 1 010 personer per miljon, alltså runt 9 393 i Sverige – är uppdelade i tre kategorier. I kategori A hamnar politiska ledare, mediechefer, kulturchefer och näringslivstoppar.

Det är i den kategorin som terroristen placerat Aftonbladets chefredaktör Jan Helin, Expos ansvarige utgivare Robert Aschberg och Helle Klein, tidigare politisk chefredaktör för Aftonbladet.

Det berättar bland annat SVT Rapport.

– Jag har varit utpekad så många gånger förr. Den här personen är inte unik annat än i sin handling. När det gäller tankegodset så finns det överallt. Det finns riksdagsledamöter i alla nordiska länder som håller på och twittrar och bloggar med ungefär samma tankegods, samma trams där man gör skillnad på folk och folk. Och att göra skillnad på folk och folk och dra vissa grupper över en kam, det är första steget, den givna förutsättningen, för ett massmord och i förlängningen ett folkmord, säger Robert Aschberg till Rapport.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev