måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jan Helin jämför Expressens Ulf Nilson med en "gaggig farfar"

Publicerad: 20 oktober 2014, 13:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:24

I det senaste avsnittet av "Mattsson & Helin" ställer Aftonbladets publisher frågan om det inte är dags att avpolettera Expressen-krönikören Ulf Nilson.

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

DT

Dante Thomsen


Dagens Media har tidigare berättat om den hårda kritiken mot Ulf Nilson, som i sin senaste krönika i Expressen skriver att världen hade varit sämre utan kolonialismen.

Ulf Nilssons "blamage" diskuterades i veckans avsnitt av podcasten "Mattsson & Helin".

I podden frågar Jan Helin om det inte är dags att nu säga " tack farbror Ulf för den här tiden, ungefär lite som man gör med en farfar som alltid sitter och gaggar lite för högt i ett hörn".

– Har inte Ulf Nilsson kommit dit nu där det är dags att säga tack och hej.

Thomas Mattsson vill inte kommentera Ulf Nilsons krönika specifikt men svarar:

– Jag tror inte att man ska vare sig rekrytera eller avveckla medarbetare för enskilda publiceringar. Den dialogen ska man nog ha mer långsiktigt. Men jag tycker att frågan egentligen handlar om, och jag är ju ganska principfast och har varit det i alla år, om att aldrig recensera enskilda skribenters åsikter eller opinionstexter.

– Ibland förenklas den här diskussionen till en slags antipublicistisk hållning där man hävdar att man måste ju inte publicera det här, man kan säga nej. Det handlar om vilka åsikter man vill föra vidare. Så är det naturligtvis men det är ju svårt, menar jag, att argumentera för en vidsynt klassisk liberal hållning till tryck- och yttrandefrihet om man ändå ska anamma en sorts smakfilter över vad som publiceras.

Thomas Mattsson poängterar att det inte betyder att det som publiceras får vara olagligt eller att man får göra grova pressetiska övertramp.

– Men man bör nog, så långt som det är möjligt, utmana koncensus och även sina egna uppfattningar. Givetvis måste man hålla god smak och publicera sig inom ramen för någon slags allmänt accepterad samtalston, men jag vänder mig lite mot den här åsiktskorridoren som vi pratat om tidigare. Att den är så smal, att man på Twitter reagerar direkt så fort någon utmanar den uppfattning som folk delar.

Thomas Mattsson kallar också debatten för antiintelektuell.

– Man värnar pressfriheten genom att skydda den i den mening att man vill förbjuda alla åsikter man inte håller med om.

På Schibsteds vänstersajt Politism är man inte nöjda med Thomas Mattssons förklaring.

" Vi har ett läge där Ulf Nilson skriver i en av Sveriges största tidningar att kolonialismen var bra, att "vit man med bössan i hand" som dödade, våldtog och stympade svarta för kortsiktig profit var en skön grej som vi inte hade velat vara utan, och Thomas Mattsson har mage att säga att "åsiktskorridoren" är "smal". Jag tycker nog att den verkar vara vidare än Kongofloden", skriver sajtens chefredaktör Eric Rosén.

Han fortsätter:

" Ursäkta va? Vad är det för larv? Vem vill "förbjuda alla åsikter"? Har Mattsson ett exempel? Anser Thomas Mattsson att den som har synpunkter på viljan att trycka krönikor som hyllar folkmord vill förbjuda "alla åsikter man inte håller med om"? Det, Thomas Mattsson, är om något en antiintellektuell hållning. Herregud, borde man inte kunna förvänta sig lite högre nivå från chefredaktören för Expressen?".

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev