Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag19.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

"Jan Helin har rätt egenskaper"

Publicerad: 14 Maj 2012, 09:10
Uppdaterad: 15 December 2015, 09:18

Schibsteds koncernchef Raoul Grünthal om förlusten av Anna Settman och hur Jan Helin ska hinna vara både chefredaktör och vd.


Ämnen i artikeln:

SchibstedAnna SettmanJan HelinRaoul GrünthalAftonbladet

Med Jan Helin som både chefredaktör och vd antar Aftonbladet samma ledarskapsmodell som bland annat DN redan infört.

Att gå över till en publishermodell är dock inte principiellt beslut för Aftonbladet, betonar Schibsteds koncernchef Raoul Grünthal.

– Vi tror att det här är en lösning som funkar här och nu i Aftonbladet, men i ett annat skede kan vi mycket väl gå tillbaka till ett delat ledarskap, säger han.

Varför är detta den bästa lösningen här och nu?

– Jan Helin har de egenskaper som krävs för att axla ansvaret att både vara chefredaktör och vd. I dessa utmanande och turbulenta tider är det bra med kontinuitet i ledarskapet. Det kan Jan Helin borga för eftersom han har varit med så länge, säger Raoul Grünthal och fortsätter:

– Den affärsmässiga och den redaktionella sidan kommer allt närmare varandra i alla mediebokag, men i synnerhet hos kvällspressen.

När blev det känt att Anna Settman slutar?

– Vi har haft en dialog under en ganska lång period och kommit fram till att detta var en bra tajming att genomföra förändringarna.

– Anna är en fantastisk person och en väldigt bra ledare som har gjort en stor insats för Aftonbladet. Det blir en stor förlust att tappa henne. Samtidigt är det viktigt att inte vara beroende av en enskild individ. Det ska inte få några negativa konsekvenser att hon slutar.

Jan Helin tillträder som vd den 1 juni.

– Som vd får Jan Helin ansvar för ett bredare område än i dag, men organisationsmässigt ska man inte överdriva hur stor förändringen blir. Det är business as usual, säger Raoul Grünthal.

Hur ska han hinna med att lägga till vd-rollen. Är det inte ett heltidsjobb att vara chefredaktör på Aftonbladet?

– Han har fullt upp när det gäller arbetstimmar, men som vd har man även som uppgift att delegera uppgifter till andra. Hur mycket tid det rör sig om beror på hur man organiserar arbetet.

Raoul Grünthal medger dock att rollerna som vd och chefredaktör kommer att förändras när de hanteras av samma person istället för två heltidsarbetande individer.

– Mycket talar för att rollerna ändras, men exakt hur blir det upp till Janne att arbeta sig fram till tillsammans med mig och andra i sin organisation.

Enligt Jan Helin är han och Anna Settman överens om i vilken riktning Aftonbladet ska ledas in i framtiden. Samstämmigheten i ledningen är avgörande för att vd-bytet ska fungera utan alltför stor påverkan på verksamheten, tror Raoul Grünthal.

– Som jag sagt eftersträvar vi kontinuitet i ledarskapet, det ska inte bli tvära kast varje gång man byter chef. Därför är det oerhört viktigt att det finns en plan och att man följer den, även om den behöver revideras ibland. Vi är överens om huvuddragen i den planen.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.