Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jan Helin: "Expressen skiljer ut sig"

Publicerad: 17 september 2010, 12:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:38

De anklagas för att driva kampanj på nyhetsplats. Nu svarar Jan Helin och Thomas Mattsson på kritiken.


Ämnen i artikeln:

ExpressenValet 2010Jan HelinThomas MattssonAftonbladet

"Storslam!" och "Här tar han ut segern i förskott". Det kunde man läsa på Expressen respektive Aftonbladets löpsedlar efter Fredrik Reinfeldts och Mona Sahlins partiledardebatt. Kritiker menar att media i allmänhet och kvällstidningarna i synnerhet bedriver valkampanj på nyhetsplats och att tidningarnas politiska färg har krypit in bland nyhetssidorna.

En av de upprörda rösterna är komikern Jonas Gardell som menar att Expressen bedriver ”klappjakt” på Mona Sahlin. Men tidningens chefredaktör Thomas Mattsson tillbakavisar kritiken.

– Vi redovisar bara det som K-G Bergström kallar för "politiska realiteter", nämligen att socialdemokraterna riskerar att göra sitt sämsta val på nästan 100 år och att partiledaren har svaga förtroendesiffror, säger Thomas Mattsson.

Brister Expressen i objektivitet nu när valtemperaturen höjts?

– Nej. Vi är lika objektiva nu som när vi granskade moderata ministrar och statssekretare under den här mandatperioden. Vi är, vilket man kanske bör påminna eventuella konspirationsteoretiker om, lika objektiva med Sahlin-bevakningen som med våra påstådda hyllningsreportage om Maria Wetterstrand.

Varför uppkommer den här kritiken?

– Det finns gott om debattörer som med en politisk agenda vill etablera sin bild av mediebevakningen och dessutom om gott om debattörer som vill etablera sig själva, säger Thomas Mattsson.

En annan kritisk röst kommer från den anonyma organisationen ”Den allierade journalisten”, som fick en uppmärksammad debattartikel publicerad på Aftonbladets kultursidor. Tidningens chefredaktör Jan Helin är dock kritisk till innehållet.

– Jag tycker att diskussionen är relevant och viktig, men de lyckas inte övertyga mig om att det finns en politisk agenda i de stora mediernas nyhetsvärdering. Att de är anonyma skadar trovärdigheten och försvagar innehållet.

Har nyhetssidorna politiserats?

– Jag vill ogärna recensera Expressen men som läsare upplever jag många dagar att de går hårt åt Mona Sahlin och är mer positiva till alliansen. Nu är jag inte den bästa bedömaren av min egen tidning men jag tycker att vi har en bättre balans.

Inte heller Thomas Mattson håller med om att det finnas någon politisering. Han menar att det är bra att tidningarna vinklar så olika.

– I så fall fungerar ju den pluralistiska mediemarknaden väl. Även SVT och TV4 väljer ju ofta olika vinklar på sina nyhetssändningar och det tycker jag är bra, säger Thomas Mattsson.

Jan Helin menar att problemet är den rekordstora mängden opinionsundersökningar som präglat valrörelsen.

– Pekar opinionsundersökningen åt ett håll ja då pekar storyn oftast åt det hållet också och under den här valrörelsen har det varit extremt.

Hur ska man komma åt problemet?

– Jag är klart redo att diskutera ett förbud mot opinionsmätningar under en period före valet, det kommer att förändra nyhetsjournalistiken. Opinionsundersökningarna styr nyhetsagendan i hög utsträckning, något som jag tycker resulterar i mindre spännande journalistik.

Finns det en kampanj mot oppositionen i allmänhet och Mona Sahlin i synnerhet?

– Nej, Socialdemokraterna har historiskt sett låga opinionssiffror och det är nyhetsdrivande i sig. Jag kan se enskilda dagar då Expressen skiljer ut sig, som när de plötsligt gör en massa sidor om Toblerone-skandalen. Det är svårt att påstå att det är en nyhetsvärdering som gör en sådan publicering relevant nu.

Hur stor påverkan har kvällstidningarna på valrörelsen?

– Sammantaget tror jag det har en påverkan. Om man ska gå ner mer på detalj så kan man titta på hur kvällstidningarna rapporterar om debatterna. Vi får många starka läsarreaktioner på hur vi återger valdebatterna och det tyder på ett starkt engagemang.

Thomas Mattson håller med om att tidningarnas rapportering påverkar väljarna.

– Expressen har cirka 1,7 miljoner läsare varje dag och ett visst inflytande har uppenbarligen innehållet, jag får ju många mejl av arga SD-sympatisörer som inte gillar Expressens rapportering. Men debatten om bevakningen av socialdemokraterna orsakar väldigt få läsarreaktioner, jag får faktiskt fler frågor från branschmedia och twittrare.

Dante Thomsen

Henrik Widell

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev