Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jan Guillou om Expressen: "Den enda tidning på vars grav jag skulle vilja dansa"

Publicerad: 1 december 2014, 06:34
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:20

Författaren och Aftonbladet-krönikören vill se Expressen gå under.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Det är med anledning av Expressens rapportering kring Palme-mordet den senaste tiden som Jan Guillou går till rasande angrepp mot tidningen.

" Expressen är den tidning som mer än någon annan nyhetskälla bär skulden till att mordet på Olof Palme aldrig klarades upp", skriver Jan Guillou i en krönika i konkurrenten Aftonbladet.

Den framgångsrike författaren är samtidigt väldigt öppen med hur starkt han ogillar Expressen.

" Det började 1973 med att de 'avslöjade' att jag hade för avsikt att med automatvapen och i sällskap med nazister mörda judiska barn på sommarkollo.

Sedan dess har det rullat på ­ i liknande stil, vilket en och annan läsare nog kunnat notera. Jag ­erkänner förbehållslöst att jag inte är professionellt opartisk när det gäller Expressen eftersom det är den enda tidning på vars grav jag skulle vilja dansa".

Jan Guillou, som av Expressen också pekats ut som hemlig agent åt Sovjet, är framför allt kritisk till att tidningen låter säkerhetspoliserna Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö, som han pekar ut som "hjärnorna bakom Hans Holmérs kurdspår", komma till tals.

Enligt Jan Guillou hade Hans Holmérs "underligheter", det vill säga "kurdspåret", inte kunnat fortgå utan "kraftfull uppbackning" från Expressen.

" Och den stod ­Expressen för, dag ut och dag in. ­Alla Holmérs hugskott presenterades som braskande sanning i Expressen som snabbt gjorde hans kampanj till sin. I den själv­klara konflikten mellan Hans Holmér och de åklagare som slet sitt hår i förtvivlan över alla van­sinnigheter ställde sig Expressen ­lika självklart på Holmérs sida och pekade ut åklagarna som en sorts sabotörer som ville förhindra att mordet klarades upp".

Han fortsätter:

" Historiskt objektivt är det att Expressens kraftfulla stöd till denna galenskap var en kraftigt bidragande, eller rent av den ­viktigaste insatsen för att förlänga Hans Holmérs kurdjakt".

Enligt Jan Guillou har " få tidningar ställt till med värre elände".

" Och ändå, några ­decennier senare, som om historien inte fanns, ­kommer Expressen med pukor och trumpeter att presentera två av den svenska polishistoriens mest ­utskämda ljus­huvuden som sutte de inne med ny och ­avgörande sanning om ­kurdernas mord på Olof ­Palme. Fast ­hindrade i sitt ädla värv av Margot Wallström. Lysande!".

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev