Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Jakop Dalunde (MP) om påhoppet från Niklas Svensson: "Jag tar illa vid mig"

Publicerad: 23 april 2015, 12:09
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:03

Expressens politiske reporter Niklas Svensson och riksdagsledamoten Jakop Dalunde har råkat i luven på varandra.


Det var på Twitter som Miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Jakop Dalunde bad om tips på billiga bussresor från Washington till Newark Airport.

Efter att ha fått rådet att ta tåget svarade Jakop Dalunde att det var för dyrt.

Då högg Expressens politiska reporter Niklas Svensson till:

" MP-riksdagsledamoten väljer bort det miljövänliga tåget - av ekonomiska skäl. Tar buss i stället. Det är ibland svårt att leva som man lär. Och dyrt", twittrade han.

Jakop Dalunde påpekade att det var hans sambo som skulle göra resan. Då gav Niklas Svensson rådet att betala för sambos biljett.

– Jag föreslog det som ett vänligt tips, men han svarade inte riktigt på det mer än att han tackade för tipset om deras privatekonomi. Men det är klart, värderar man miljön väldigt högt så kanske han borde hjälpa sin sambo men det får vara en sak mellan honom och Miljöpartiet, säger Niklas Svensson till Dagens Media.

Men när Dagens Media når Jakop Dalunde är det uppenbart att han inte blev särskild glad över det "vänliga tipset".

– Personligen blev jag ganska upprörd över det. Jag tar illa vid mig att Niklas Svensson lägger sig i min privatekonomi och hur jag finansierar saker tillsammans med min sambo, säger han.

Förra veckan avslöjade Expressen att regeringsplanen vid flera tillfällen flugit från Arlanda till Bromma för att hämta upp ministrar.

En av dessa är MP:s språkrör tillika utbildningsminstern Gustav Fridolin, som pressades hårt av tidningen.

Enligt Jakop Dalunde är bråket med Niklas Svensson tydligt kopplat till den kritik som MP-politikern riktade mot Expressens avslöjande.

– Hans story sköts ner och nu såg han väl sin chans till en comeback. Det var något han kunde slå tillbaka på. Jag har svårt att tänka mig att han hade huggit på min tweet om det inte hade varit för vår diskussion för några dagar sedan.

Jakop Dalunde anklagade Expressen för att driva en tes att Gustav Fridolin avsikligt skulle ha begärt mellanlandningen. Något som Niklas Svensson avfärdar som "skitsnack".

– Han blev ganska upprörd, säger Jakop Dalunde.

Niklas Svensson har dock en annan bild av det hela.

– Jag tyckte att det var roligt när Jakop Dalunde twittrade med Olle Wästberg och ville ha tips på billiga bussresor från Washington eftersom att tågen är så dyra. Miljöpartiet skriver ju på sin sajt att man borde åka mer tåg. Dessutom tjänar han ju 61 000 kronor i månaden, säger Niklas Svensson och fortsätter:

– Jakop Dalunde förtydligade att det handlade om hans sambo som är en fattig student så han förklarade det ganska bra. Men det var kul att kunna påpeka att han tycker att man ska åka mer tåg samtidigt som han tycker att det är för dyrt i USA.

Jakop Dalunde säger i sin tur att det inte är politikers jobb att recensera medierna men att han var tvungen att svara på de "uppenbarliga felaktigheterna".

– För det första var det ju inte jag som skulle resa och för det andra är det ur klimatsynpunkt helt jämförbart att åka buss och tåg i USA eftersom att tågen där drivs med fossil energi. Det var en märklig sak att hugga på.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.