måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Jag vill rensa upp”

Publicerad: 4 maj 2011, 12:19
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:11

Håkan Juholt vill rensa upp bland journalisternas otrygga anställningsformer – och han går på kollisionskurs med kulturministern gällande public service. Det står klart när han ger sin syn på mediepolitiken för dagensmedia.se.

Ämnen i artikeln:

SJFHåkan JuholtJournalistförbundetSvenska JournalistförbundetSocialdemokraterna

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Socialdemokraternas nye partiordförande, ex-jorunalisten Håkan Juholt, är trots att han suttit i riksdagen sedan 1994 fortfarande medlem i journalistförbundet och deras a-kassa.

Och på förbundets kongress i dag, onsdag, var han inbjuden för att tala mediepolitik.

För dagensmedia.se berättar Håkan Juholt vad som står på hans agenda på medieområdet – och vad hans besked till journalistförbundets kongressombud var.

– Jag talade om journalisternas ställning på arbetsmarknaden med de nya typer av anställningsformer som journalisterna är hårt drabbade av. 16 procent av löntagarna i stort har den typen av otrygga anställningsformer. Jag vill rensa upp bland dessa anställningsformer så att de inte ska kunna missbrukas, säger han till dagensmedia.se.

Håkan Juholt vill även inleda en översyn av upphovsrätten.

– Syftet är att tillgodose journalisternas rätt till sina verk, men också tillgodose medborgarnas behov av att på alla plattformar kunna hitta den information och de bilder de behöver.

Vårens heta medieämne public service, som debatterats flitigt sedan kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i ett linjetal signalerat att hon vill se ett smalare public service, engagerar även Håkan Juholt.

Han vill behålla ett brett public service.

– Jag vänder mig starkt emot att public service endast ska komplettera ett kommersiellt utbud, säger han och fortsätter:

– Tidigare var det public service som var mainstream och sedan fanns det ett kommersiellt alternativ som ska komplettera. Nu är det det kommersiellt gångbara som ska vara mainstream, sedan ska det finnas en smal sträng som ska komplettera detta som ska kallas public service. Jag har högre ambitioner än så. Public service ska även få bättre möjligheter att utveckla sina tjänster på nätet.

Att du talar om mediefrågor till journalister på förbundets kongress, är inte det ett pr-trick för att blidka de som ska granska dig?

– Nej inte alls. Det var de som bjöd in mig och jag var inte där och gullade. Jag gav min syn på politikens roll för en aktiv mediepolitik. Journalistiken, medierna och kulturen är viktiga för att stärka demokratin, men jag betonade även mediernas ansvar.

Varför är du fortfarande medlem?

– Journalistförbundet är mitt fackförbund. 1994 blev jag invald i riksdagen, vilket är ett förtroendeuppdrag som kan tas ifrån en av väljarna vart fjärde år. Det gäller även rollen som partiledare.

– Det är även en solidaritetshandling mot de journalister som är organiserade i förbundet. Nu när anställningstryggheten är så uppluckrad är det självklart för mig att var med, vilket jag har varit sedan 1994. De fackliga organisationerna blir inte starkare än vad man gör dem till.

Håkan Juholt är sedan 1994 tjänstledig från sitt arbete som tidningen Östrans lokalredaktör i Högsby.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev