Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Jag tog chefredaktörskapet på allvar”

Publicerad: 2 september 2019, 13:31

Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör sedan tio år tillbaka, lämnade i juli sin post.

Foto: Lindsten & Nilsson

Spekulationerna har varit många sedan det i juli stod klart att Expressens chefredaktör sedan tio år tillbaka lämnar sin post. I en stor intervju med Dagens Media berättar han om sin syn på chefredaktörskapet – och kommenterar flera av uppgifterna.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

När Thomas Mattsson kom till Expressen 1991 bestod tidningen av svartvita bilder och sidorna ritades för hand utan dator. Nu slutar han på kvällstidningen för tredje gången. Det blev nästan 25 år på Expressen, 18 år i redaktionsledningen och mer än 10 år som chefredaktör.

Mycket har hänt sedan Thomas Mattsson först kom till Expressen. Men hur det känns att lämna är för tidigt att svara på eftersom han fortsatt har uppdrag inom Bonnier News.

– Häromkvällen satt jag hemma och gjorde en presentation till Expressens företagsledning, och när jag dagen efter drog den i konferensrummet Kyssen kändes det ungefär som vanligt, säger han i en stor intervju med Dagens Media som han bett att få göra över mejl.

Men han tror att det kommer att vara andra känslor vid nästa stora nyhetshändelse.

– Då är det inte jag som instruerar i Slack eller skissar på whiteboard. Men redaktionschefen Magnus Alselind är kanske bäst i Sverige på just det där, att leda nyhetsarbete, så tror inte att jag blir så saknad.

Personer i Thomas Mattssons närhet, som Dagens Media har talat med, beskriver honom som en arbetsnarkoman och extremt hängiven Expressen. I tidigare intervjuer har Thomas Mattsson berättat att han i perioder har behövt skicka sina barn i taxi till skolan – och i Expressen-huset på Gjörwellsgatan i Stockholm har det spekulerats i om han någonsin sover. Men att han skulle ha vigt sitt liv åt Expressen, håller han inte med om.

– Jag tog chefredaktörskapet på allvar och som sådan ska man personifiera tidningen som ju, rent formellt enligt grundlagen, gavs ut i mitt namn och där jag var ansvarig för allt. Man ska vara en stridbar publicist och vara beredd att utstå hat och hot för publiceringar, men också att ibland fatta obekväma beslut om besparingar och uppsägningar. Dessa 18 år har, som för många andra mediechefer, präglats av hård kostnadskontroll och ständiga omorganisationer, säger han och fortsätter:

– Men, och det är viktigt, detta var ett uppdrag. Inte ett liv. Jag förstår att det i offentligheten har framstått som annorlunda, och det väljer jag att tolka som att jag gjort ett rimligt bra jobb med att i alla sammanhang försöka företräda tidningen.

----

Läs en längre intervju med Thomas Mattsson på Dagens Media Insikt där han bland annat utvecklar:

• Sin syn på chefredaktörskapet

 • Kritiken mot tv-satsningen

• De utmaningar och möjligheter han ser med samarbetet inom Bonnier News

• Vilka intäkter han tror kommer att bli viktiga för kvällspressen framåt

• Vilka egenskaper hans efterträdare bör ha

• Uppgifterna i branschmedia efter hans avgång

 

Thomas Mattsson

Ålder: 47.

Bakgrund: På Expressen 1991, 1994-1999 och 2001-2019. Chefredaktör och ansvarig utgivare 2009-2019. Utsedd till ”Årets mediepersonlighet”, ”Årets branschpersonlighet”, första ”Momma-pristagaren” men också dömd i Högsta domstolen för ett vapenreportage och kritiserad för uppmärksammade publiceringar.

Veckopoddade länge med Jan Helin, då chefredaktör på Aftonbladet.

Aktuell: Slutat som chefredaktör på Expressen och ska i kväll stå på

Publicistklubbens scen i Stockholm och frågas ut av Robert Aschberg.

Råd till nya mediechef? ”Var hands-on. När vi på OTW 1999 skulle göra en

affärsplan om en ny gratistidning, Stockholm News, ville jag bevisa att man kan kolportageutdela tidningar i Stockholm utan distributionsavtal med SL. Så jag åkte till Metro-butiken i Gallerian och köpte keps, tröja och väska som det stod Metro på och tog sedan en hel bunt med tidningar och delade framför rullande videokamera ut dessa vid Thorildsplans t-bana. Då kunde vi visa Industrivärden och andra investerare att det minsann gick att få ut tillräckligt många exemplar på kort tid.”

Misstag? ”Jag påminns ibland om att jag som editionschef strax före deadline sa nej till att skicka ett team till en skottlossning i Uppsala. Några timmar senare kom Aftonbladet med nyheten om att Fadime mördats. En tragisk händelse som väl startade hela hedersvåldsdebatten, men som Expressen alltså missade.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev