Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Jag skämdes då och jag skäms nu"

Publicerad: 4 maj 2015, 05:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:02

Anledningen till att Alexandra Pascalidou fick lämna Metro är att hon plagierade delar av en dikt. Nu ber hon om ursäkt.


Ämnen i artikeln:

Metro

Tidigare kunde Dagens Media berätta att Metro har brutit det 15-åriga samarbetet med Alexandra Pascalidou.

Resumé avslöjade att det avbrutna samarbetet grundade sig i att Alexandra Pascalidou, i krönikan "I tystnaden kan hat och hot styra", plageriat stora delar från en dikt av den turkiske poeten Aziz Nesin.

Nu ber Alexandra Pascalidou själv om ursäkt. På sin blogg skriver hon bland annat:

"Jag hörde bara en sång som fick mig att tappa andan och sen rann raderna ut över mitt blanka papper. Jag har varit skrivande journalist så länge att jag borde ha sökt sången och diktaren, satt citattecken och hänvisat till den. Jag har skrivit tusentals krönikor och artiklar i olika tidningar och haft koll på citaten och källorna förutom en gång, för tio år sedan, mitt i en deadline på andra sidan Atlanten. Då angav jag inte min källa. Den dåvarande chefredaktören Sakari Pitkänen förstod och försvarade mig.

Jag skämdes då och jag skäms nu. Man slarvar inte med andras ord. Orden är allt vi journalister och författare äger. De är vår skatt. Och även om de säger det som sagts tusentals andra gånger genom årtusenden, i en massa olika varianter, så måste vi måna om att inte lägga oss för nära våra inspirationskällor".

Vidare hävdar Alexandra Pascalidou att hon skickade blogginlägget till Metro för en månad sedan, med hopp om att de skulle publicera den. Det ville de inte.

LÄS OCKSÅ:

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Metro

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.