Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Jag lämnar ledarsidan tom"

Publicerad: 8 januari 2015, 14:49
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

Folkbladet väljer att publicera en tom ledarsida – för att visa vad som händer om det fria ordet tystas.

Ämnen i artikeln:

Folkbladet Västerbotten

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Efter det blodiga dådet mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i går har tidningar världen över publicerat fördömanden. I ledare, krönikor och kommentarer har vikten av att inte låta sig skrämmas till tystnad lyfts fram.

I morgonens utgåva av tidningen väljer Folkbladet i Västerbotten att låta ledarsidan vara helt tom, sånär som på orden ”Je suis Charlie” samt en kort förklaring till avsaknaden av text.

För Dagens Media berättar Linda Westerlind, vikarierande politisk chefredaktör om bakgrunden till den oortodoxa ledaren.

– Jag lämnar ledarsidan tom som en reaktion på massakern i Frankrike. Det är för att uppmärksamma rätten till det fria orden, som vi ofta tar för given, och hur det ser ut när orden tystnar.

Hur tror du att detta dåd påverkar sättet publicister tänker kring att publicera känsliga bilder?

– Det kommer nog leda till en viss eftertänksamhet kring vad man publicerar, hur och för vem. Samtidigt ser vi en ett stort fördömande av de krafter som står bakom massakern i Frankrike och ett stöd för yttrandefriheten. Det slår åt båda hållen.

Expressen valde att publicera teckningar från Charlie Hebdo på sin förstasida. Reportrar utan gränser uppmanade tidningar världen över att göra det.

Folkbladet har än så länge inte tagit något beslut om någon publicering.

– Nej, det har vi inte. Men det är en fråga för vår ansvarige utgivare, säger Linda Westerlind.

LÄS ÄVEN:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev