Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Israel-kritisk artikel orsakar diplomatisk kris

Publicerad: 20 Augusti 2009, 05:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

En artikel i Aftonbladet Kultur om illegal organsmuggling har lett till en diplomatisk kris. Israel ambassadör kräver nu att Sveriges regering tar avstånd från det man kallar en "rasistisk" text.


Bakgrunden är en stor korruptionshärva i som just nu nystas upp i USA. I den ingår, enligt skribenten Donald Boström, även illegal handel med mänskliga organ. Organen, som sedan säljs för 160.000 dollar till välbärgade amerikaner som inte vill vänta på sjukvården, ska israeliska soldater ha stulit från ihjälskjutna palestinier.

Reaktionerna på artikeln "Våra söner plundrades på sina organ" har varit massiva. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin skriver i den egna tidningen: "Så gott som samtliga israeliska media, de internationella nyhetsbyråerna, flera europeiska media och en mejlkampanj där det tickar in cirka 100 mejl i timmen till mig vräker ut sin avsky och anklagar mig för att ha tillåtit en publicering av en historisk och djupt antisemitisk bild om judar och blodtörst."

Sveriges ambassad i Israel publicerade igår eftermiddag ett uttalande på sin sajt, där man fördömde artikeln. Enligt ambassadören Elisabet Borsiin Bonnier är svenskarna "chockad" över publiceringen och har upplevt den som "motbjudande".

I går kväll togs uttalandet bort från ambassadens hemsida och Utrikesdepartementets presschef Anders Jörle säger att de inte stödjer uttalandet.

– Ambassaden har gjort ett uttalande på lokalt initiativ. UD skulle inte ha gjort samma sak. UD har respekt för den svenska yttrandefriheten och recenserar inte artiklar i svensk press om utrikes förhållanden, säger han till Aftonbladet.

Jan Helin och kulturchefen Åsa Linderborg är nu citerade i medier som israeliska Haaretz, libanesiska Al-Manar och Jewish Chronicle, samt en rad andra internationella tidningar via nyhetsbyråerna Associated Press och Reuters. Till medierna säger Aftonbladet-cheferna att de står bakom artikeln.

Utrikesminister Carl Bildt har hittills inte velat kommentera händelsen. I dag, torsdag, skriver Jan Helin ett öppet brev till minstern på sin blogg, med anledning av Elisabet Borsiin Bonniers uttalande.

"Anser utrikesministern att en ambassadör ska uttala sig om vad som är god eller dålig publicering i svensk press på det sätt som ambassadör Elisabet Borslin Bonnier gör?" frågar Jan Helin.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.