Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Internt bråk på TT efter besviket mejl från vd:n

Publicerad: 6 november 2014, 12:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:23

Ett bråk har blossat upp på TT Nyhetsbyrån efter att vd:n Jonas Eriksson tagit en reporter i örat i ett massmejl.


"What's upp TT-grupp" är ett internt nyhetsbrev som går ut till de anställda på TT Nyhetsbyrån. Nu kan Dagens Media berätta att det blossat upp ett internt bråk kring det nyhetsbrev som skickades ut den 31 oktober.

Detta efter att medarbetare påpekat två sakfel i nyhetsbrevet som bland annat rör hur TT Nyhetsbyrån omskriver den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua (Nya Kina).

Efter att ha läst mejlen blev TT Nyhetsbyråns vd Jonas Eriksson mycket beklämd och klockan 02.07 den 1 november skickade han en uppmaning till alla anställda på bolaget.

" Vänner, jag blir så ledsen av denna typ av kommentarer. What's up TT-Grupp är ett internt nyhetsbrev som på ett fantastiskt sätt beskriver vår verksamhet varje vecka. Den kommentaren har jag inte sett en enda gång. Klart vi ska rätta fel men bristen på respekt för dom som lägger sin själ i detta skrämmer mig. Vänligen en väldigt besviken Jonas", skrev han.

Enligt uppgift till Dagens Media har flera medarbetare tagit illa vid sig av Jonas Erikssons mejl som man anser är onödigt hårt formulerat. Flera medarbetare svarade också TT:s vd med kritik i mejlkonversationen.

" Jag vet inte ens om det fanns någon förtäckt kritik i de inläggen. Bara ett par påpekanden med anledning av ett massmail. Brist på respekt? Nej tvärtom. Omsorg om detaljerna – och helheten", skriver en medarbetare i mejlkonversationen.

" I de här fallen kan i alla fall inte jag spåra någon brist på respekt för varandra. Jag tolkar inte XX:s inlägg som kritik, utan som en uppriktig fråga om en praxis, som framfördes på ett inte alls otrevligt sätt, och som öppnar för en diskussion. Om vi inte kan ha sådana diskussioner är vi illa ute", skriver en annan.

Den medarbetare, en av TT Nyhetsbyråns mest erfarna journalister, som skickade det ursprungliga mejlet hotar nu att säga upp sig:

" Jag läser och läser men hittar inte de hemska orden. Eller de nedsättande, respektlösa. Vilka var de? Det kanske finns en kränkande ton där som jag inte uppfattar. Hur som helst – en vd har naturligtvis rätt i sin kritik. Blir han rädd är det inte bra. Någon som skräms så med sina inlägg, och kanske även annat, kan knappast vara kvar på ett företag. Eftersom anklagelsen - trots intern debatt och fackligt samtal med vd - inte har dragits tillbaka börjar jag nu, efter fyra decenniers TT-tjänst, packa ihop min jobbtrunk. Det blir ju bättre så, för alla", skriver hen.

TT:s vd Jonas Eriksson vill inte kommentera mejldiskussionen.

– Det här är något internt hos oss, inget vi diskuterar i Dagens Media. Vill någon annan göra det så får de göra det men jag ställer inte upp på det, säger han till Dagens Media.

Enligt uppgift till Dagens Media ska mejlbråket ses i ljuset av den delvis kritiserade omorganisation som just nu genomförst på TT Nyhetsbyrån.

Huruvida mejlbråket är ett uttryck för detta missnöje är inte heller något som Jonas Eriksson vill kommentera.

– Jag vill inte spekulera i det, det är som sagt något internt, säger han.

Enligt uppgift till Dagens Media ska facket ha konfronterat Jonas Eriksson angående mejlet men inte heller fackklubbsordföranden Kenneth Ahlborn vill kommentera mejlbråket.

– Nej jag ser det här som en intern diskussion, säger han till Dagens Media.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.