Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Inget presstöd för Göteborgs-Posten

Publicerad: 22 februari 2017, 15:19
Uppdaterad: 22 februari 2017, 15:44

Göteborgs-Posten har fått avslag på sin ansökan om driftstöd.


Avslaget innebär att tidningen går miste om ett tillskott på uppemot 40 miljoner kronor. Beslutet, som togs av Presstödsnämnden i förra veckan, blev offentligt under onsdagen.

Ett krav för att få ansöka om presstöd är att räckvidden ligger på under 30 procent. Trots att GP:s totala hushållstäckning sjunkit till drygt 28 procent, så ligger tidningen över gränsen i några av utgivningsorterna.

Dessutom är GP fortfarande dominant på annonsmarknaden i Västsverige, konstaterar nämnden i sitt beslut. Det skriver Expressen.

"Presstödsnämndens samlade bedömning är således att förhållandena inom Göteborgs-Postens hela spridningsområde innebär att det är uppenbart atttäckningsgraden i utgivningskommunen ger en missvisande bild av tidningenskonkurrensförmåga på annonsmarknaden", lyder det enligt tidningen i motiveringen till avslaget.

Göteborgs-Posten ägs av Stampen Media, som under onsdagen fick en ny vd i Johan Hansson. GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein valde i samband med vd-bytet att lämna tidningen efter fem år vid rodret.

Hanssons företrädare Johanna Öberg har tidigare sagt till Medievärlden att presstödet visserligen hade varit ett välkommet tillskott för GP, men att det inte var en intäkt som var inräknad i tidningens budget för 2017.

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.