Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Inget beslut om nytt grundlagsskydd för public service: ”Stor besvikelse”

Publicerad: 19 augusti 2020, 09:18

Tryck- och yttrandefrihetskommittén har inte lyckats enas om ett nytt grundlagsskydd för public service. Det oroar Reportrar utan gränser.

Foto: Dagens Media

Tryck- och yttrandefrihetskommittén har inte lyckats enas om ett grundlagsskydd för public service. Oroande och en stor besvikelse tycker organisationen Reportrar utan gränser.

Ämnen i artikeln:

SVTSveriges Radio

David Gustavsson

david.gustavsson@dagensmedia.se


2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté är en parlamentariskt sammansatt kommitté som har haft i uppdrag att se över grundlagsregleringen för skydd av bland annat public service. Men i det betänkande som i går presenterades av den statliga utredningen fanns inga förslag på förstärkningar av skyddet.

På SVT beklagar strategichefen Henrik Selin att förslagen uteblev.

– Vi beklagar att utredningen inte föreslår stärkningar av public service-verksamhetens oberoende. SVT arbetar varje dag för att säkerställa ett opartisk och sakligt utbud, men oberoendet behöver även säkras genom reglering. Att public service står oberoende är centralt för legitimiteten och för allmänhetens förtroende. Man borde ha tagit chansen att föreslå åtgärder för framtida skydd, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ny tryck- och yttrandefrihetkommitté

Den ideella organisationen Reportrar utan gränser, som verkar för ökad yttrandefrihet globalt, skriver i ett pressmeddelande att man är besviken och oroad över yttrandefrihetskommitténs betänkande.

”Sverige inte är immunt med den försämring av pressfrihet vi ser världen”, framgår det av pressmeddelandet. Och situationen för oberoende journalister och public service-medier ”har på kort tid försämrats dramatiskt i vårt närområde”, enligt organisationen.

Pressfriheten minskar i EU

En rapport som Reportrar utan gränser släppte tidigare i somras visar ”att det finns ett tydligt hot mot public service-medier från politiskt håll även i Sverige”.

Mellan 2013 och 2020 har pressfriheten bara ökat i fyra EU-länder, medan den minskat i 23, enligt rapporten. Det framgår också att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de riksdagspartier som är mest kritiska till svenska public service idag. 

– Att nu inte ta möjligheten att skydda dessa medier i grundlagen är att sticka huvudet i sanden. De ledamöter i kommittén som valt att bestrida förslaget bör se sig om ut i Europa och tänka om innan det är försent, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, i pressmeddelandet. 

– Oberoende public service-medier är ett lackmustest på pressfriheten i ett land. Och pressfriheten hänger ihop med graden av demokrati, säger Pavol Szalai, som från Europakontoret i Paris är ansvarig för Reportrar utan gränser i EU och Balkan, i ett pressmeddelande.

2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté

Den parlamentariska kommitténs uppdrag har varit att:

 

- analysera om skyddet för den personliga integriteten i databaser med utgivningsbevis är tillräckligt,

 

- göra en översyn av databasregeln, vilket bland annat innefattar frågor om preskription och ansvar för information i databaser,

 

- göra en språklig och strukturell översyn av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen,

 

- analysera om möjligheterna för Sverige att delta i internationellt rättsligt samarbete på det tryck- och yttrandefrihetsrättsliga området bör utökas,

 

- analysera om det finns behov av förändringar på radio- och tv-området vad gäller främjande av europeiska produktioner och krav på tillgängliggörande för personer med funktionsnedsättning.

 

Källa: Regeringen.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev