Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Ingen ny rekordvinst för Schibsted

Publicerad: 18 Juli 2017, 06:13
Uppdaterad: 18 Juli 2017, 13:06

Schibsted ökar omsättningen – men tappar i vinst.

Schibsteds verksamheter i Sverige redovisar ett något svagare resultat för det andra kvartalet än föregående år samma period. "Mediehusen levererar starkt", säger Schibsteds Sverigechef Raoul Grünthal.


Ämnen i artikeln:

Schibsted Sverige

För Q2 redovisar Schibsteds verksamheter i Sverige ett resultat på 275 miljoner kronor.

I fjol var motsvarande siffra 288 miljoner. Det beskrevs då som det starkaste kvartalsresultatet någonsin för Schibsted Sverige.

Omsättningen för det andra kvartalet landade i år på 1 365 miljoner kronor. Det är en ökning jämfört med fjolårets omsättning på 1 332 miljoner kronor för samma period.

Schibsteds Sverigechef, Raoul Grünthal, säger i en kommentar till den färska rapporten:

– Den främsta tillväxten sker i Schibsted Growth och då särskilt inom området personal finance. Resultatet för Market Places påverkas även detta kvartal av kostnader för marknadsföring. Mediehusen levererar starkt. Sett till helheten är det ett stabilt resultat.

Aftonbladet ökar vinsten

Aftonbladet däremot ökar sitt resultat under årets andra kvartal – från 65 till 68 miljoner kronor.

Omsättningen minskade samtidigt från 501 till 478 miljoner kronor.

– Aftonbladet redovisar ett starkt resultat för kvartalet, bland annat drivet av tillväxt i den digitala prenumerationsaffären och ökade annonsintäkter för TV. Det strukturella tappet i print fortsätter som förväntat, vilket påverkar omsättningen, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén i en kommentar.

Hon tar Aftonbladets rapportering i samband med terrorattacken på Drottningsgatan tidigare i år som ett exempel på tidningens relevans och framgångar.

– I samband med det fruktansvärda terrordådet i Stockholm den 7 april nådde Aftonbladet extremt höga trafiknivåer. Under det dygnet hade Aftonbladet 6,9 miljoner unika besökare, 64,1 miljoner sidvisningar och 8,8 miljoner startade strömmar. Undersökningar gjorda efter händelsen visar tydligt att Aftonbladet är svenska folkets primära nyhetskälla online, säger hon.

Uppåt för SvD

Även SvD redovisar positiva siffror och görs sitt bästa kvartal på sex år. Rörelseresultatet uppgick till 20 miljoner kronor, vilket är 28 procent bättre än i fjol.

"Efter ett relativt svagt första kvartal har SvD nu fått fart på affärerna och årets Q2-resultat är det starkaste sedan 2011. Onlineintäkterna ökade med sju procent eller tre miljoner jämfört med Q2 2016. Detta är också en klar förbättring efter den svaga utvecklingen under Q1 och en av de främsta orsakerna är glädjande nog ökande digitala annonsintäkter", lyder det i ett pressmeddelande.

Annonsintäkterna för papperstidningen minskade under Q2 med nio procent. Något som beskrivs som ett litet tapp jämfört med branschen i stort. Printupplageintäkterna ligger i princip stilla på 99 miljoner kronor. Antalet prenumeranter minskar, men betalningsviljan ökar, enligt SvD.

Sammantaget minskade SvD sina totala intäkter från 239 till 234 miljoner kronor för årets andra kvartal. De totala kostnaderna minskades från 224 till 214 miljoner kronor. Antalet digitala prenumeranter ligger i dagsläget på 44 000. Det motsvarar en ökning med 68 procent jämfört med 2016.

– Andra kvartalets goda resultat visar att SvD står starkt på en tuff och alltmer konkurrensutsatt marknad. Den flerkanalstrategi vi länge arbetat utifrån fungerar. Den som bygger på att utifrån kundbehov ständigt utveckla produkterna i alla kanaler. Därtill lyckas SvD:s redaktion skapa kvalitetsjournalistik som våra läsare uppskattar mycket. Att så är fallet framgår tydligt av upplage- och onlineintäkterna, säger SvD:s vd Gunilla Asker i en kommentar.

SvD chefredaktör Fredric Karén skriver i ett inlägg på Facebook:

"Vi levererar vårt bästa Q2-resultat på sex år. De digitala annonsintäkterna har återigen tagit fart efter en dipp i första kvartalet. Mycket lovande inför resten av året."

Mikaela Åkerman

Mikaela.Akerman@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Schibsted Sverige

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.