Dagspress
Ingen förundersökning i Isaak-ärendet
Publicerad: 12 januari 2021, 10:44
Uppdaterad: 12 januari 2021, 11:40
Det kommer inte att inledas någon förundersökning i Dawit Isaak-ärendet. Det uppger åklagaren som säger att det saknas förutsättningar för att kunna utreda fallet.
Kammaråklagaren Karolina Wieslander har beslutat att inte inleda någon förundersökning för att utreda brott mot mänskligheten, påtvingat försvinnande och tortyr av svenska journalisten Dawit Isaak. Det rapporterar DN.
Det var i oktober förra året som Reportrar utan gränser lämnade in en anmälan till åklagarmyndigheten i Göteborg. Anmälan stöttades av tolv internationella människorättsjurister, bland andra iranska advokaten och Nobelpristagaren Shirin Ebadi, och riktades mot åtta personer i Eritreas statsledning. President Isaias Afwerki var en av de utpekade.
Till DN säger Karolina Wieslander att det ”finns skäl att anta att i vart fall brott mot mänskligheten har begåtts” – trots det inleds ingen förundersökning.
– För att vi ska kunna utreda brottet och väcka åtal behöver vi bland annat vidta utredningsåtgärder i Eritrea. Då krävs ett godkännande från den eritreanska staten. Eftersom de misstänkta tillhör den politiska ledningen i landet och på grund av det misstänkta brottets karaktär bedömer jag att förutsättningarna för att få rättshjälp från Eritrea är ytterst begränsade. Jag inleder därför inte någon förundersökning, säger Karolina Wieslander till DN.
Björn Tunbäck på Reportrar utan gränser, som har arbetat med fallet i över 15 år, tycker dock att åklagarens argument är märkliga.
– Att de pekar på att utredningen blir svår eftersom Eritrea inte kommer att samarbeta är konstigt. Skulle man låta bli att utreda brott där de misstänkta inte samarbetar? Åklagaren anser också att en utredning skulle försvåra för UD att få Dawit fri. Efter snart två decennier utan resultat är det ett svagt argument. Till och med utrikesministern har sagt att Eritrea inte låtit sig rubbas, säger han i en kommentar.
Vidare påpekar han att polisanmälan som lämnades in i höstas och som bestod av över trettio sidor innehöll gott om bevisning tillgängligt utanför Eritrea.