Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

”Inga enkla beslut”

Publicerad: 29 September 2011, 10:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:56

Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, kommenterar tidningens sparpaket för dagensmedia.se.


Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Expressen ska spara 60 miljoner kronor, varav 20 miljoner på personalen. Hur många tjänster som berörs vill Thomas Mattsson ännu inte kommentera:

– Vi kommer presentera siffror för skyddsombuden i morgon, nu informerar vi bara om att styrelsen fattat beslut om personalbesparingar om cirka 20 miljoner kronor vara 15 på redaktionen. Vi har varit lönsamma åtta år i följd, 2010 var vårt bästa år någonsin. Det bevisar att våra medarbetare är fantastiskt duktiga men vi har en vikande upplaga och en försvagad annonsmarknad, därför måste vi spara också på redaktionen, säger han till dagensmedia.se.

En av de större besparingsposterna blir att Expressen/Kvällsposten/GT släpper systemet med att ha sidproduktion på tre olika orter, och samlar det i stället i Stockholm.

– Våra lokala editioner är marknadsledande, och vi ser fortfarande ett stort värde i en stark närvaro på plats i Göteborg och Malmö. Men den gamla modellen med redigering på tre orter är inte längre hållbar när konkurrensen ökar i en tid med vikande papperstidningsupplagor, vi måste koncentrera sidproduktionen för att fortfarande ha exempelvis många reportrar igång på fältet och erbjuda lokal opinion.

Thomas Mattsson poängterar att beslutet inte ska ses som defensivt.

– Det här handlar om att både bromsa och gasa. "Bromsa" i meningen att sänka kostnader för att vi ska ha resurser på editionerna GT och Kvällsposten som är där det händer, men "gasa" för att vi samtidigt måste ha råd med spetskompetens som gör alla våra editioner bättre i framtiden.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

ExpressenThomas Mattsson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.