Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Infekterat bråk skakar DN och Dagens Samhälle

Publicerad: 26 April 2012, 13:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:24

Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle, brutalsågar DN:s Carema-granskning, medan DN:s chefredaktör, Gunilla Herlitz, anklagar Mats Edman får att ha sålt sig till Carema.


Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens SamhälleGunilla HerlitzDNDagens Nyheter

När det blåste som värst kring Carema förra året tog vårdbolagets ägare, Ambea, in pr-byrån Brunswick som stöd i krisarbetet. Anställd partner på byrån var Henry Sténson och han fick ockå uppdraget att hantera Carema-frågan. Henry Sténson är i dag styrelseordförande för Dagens Samhälle, samma tidning som i en omfattande artikelserie nu granskar DN:s Carema-rapportering, och sågar den jäms med fotknölarna.

– Jag anade att den här frågan skulle dyka upp. Det är därför vi valde att be Thord Eriksson som varit redaktör på bland annat DN att göra de här reportagen åt oss, i egenskap av frilans, säger Mats Edman.

Han fortsätter:

– Sedan har Henry Sténson avslutat sitt uppdrag för Carema Care för flera månader sedan och har i övrigt, förstås, inget med det redaktionella arbetet på Dagens Samhälle att göra.

Vad beträffar DN:s Carema-granskning finns inte mycket att imponeras över, enligt Mats Edman.

– Det enda DN lyckats avslöja är sin egen journalistiska inkompetens. Nästa allt det material som Thord Eriksson använt sig av i sina artiklar är offentliga handlingar som också journalisterna på DN kunde ha hämtat ut, men det har de gett fan i.

I sin artikelserie menar Thord Eriksson att en infekterad konflikt mellan sjuksköterskorna på Koppargården och den medicinska ansvariga sjuksköterskan, anställd av företaget Trygg Hälsa, lett till att missförhållanden på Koppargården blivit uppblåsta till att framstå som ett totalt haveri.

– Man har utgått från att historien varit sann men det är inte många bokstäver eller siffror som har hamnat rätt för DN.

Men att det har rått missförhållanden på Caremas boenden, det är väl ändå ett ofrånkomligt faktum?

– Ja, och det framgår också av den dokumentation man får ta del av i våra artiklar. Det har funnits brister men det är samma brister som också finns i kommunala boenden och det är fel att prata om vanvård.

Mats Edman sammanfattar vad han tycker om DN:s rapportering:

– Det är en medieskandal och något bland det sämsta jag har sett. Det känns som ett skämt att Föreningen Grävande Journalister delade ut sitt tröstpris, Silverspaden, till de här journalisterna på DN.

DN:s chefredaktör, Gunilla Herlitz, säger att DN under ett halvt års tid blivit utsatta för en smutskastningskampanj av Carema, och att den nu fortsätter.

– Carema har anlitat olika pr-konsulter för att angripa oss och nu har till och med Dagens Samhälle med Mats Edman i spetsen givit sig till låns till den här smutskastningen. Carema har inte bett om några rättelser i samband med vår rapportering så att den inte skulle stämma blir bara löjligt att säga. 

Om att Henry Sténson sitter i Dagens Samhälles styrelse säger hon:

– Det är oerhört uppseendeväckande och oerhört genant för Dagens Samhälle. Jag finner det inte för osannolikt att Dagens Samhälle blivit arvoderade av Caréma, på samma sätt som Sténson iscensatte en betald undersökning av Second Opinion.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.