lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Imam döms för hot mot journalist: ”Betydelsefullt”

Publicerad: 26 mars 2021, 10:28

En reporter på Gefle Dagblad tvingades ta bort bilder i sin kamera. Nu fälls den man som pressat honom för ”olaga tvång”.

En imam fälls för olaga tvång sedan han tvingat en reporter på Gefle Dagblad att ta bort bilder. Påföljden blir dagsböter och 5.000 kronor i skadestånd till den aktuella reportern.

Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladDagspress

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det var under vintern 2019 som en imam polisanmäldes efter att han dykt upp oannonserad under en intervju med en granskad friskolas huvudman och tvingade en reporter på Gefle Dagblad att radera bilder från sin kamera.

Enligt en ljudupptagning, som Expressen hänvisar till, ska imamen ha skrikit: ”Ta bort den, annars ska jag krossa den” och syftat på kameran.

Nu, knappt två år senare, döms imamen för till dagsböter och 5.000 kronor i skadestånd.

Gefle Dagblads chefredaktör Katarina Ekspong välkomnar domen.

– Det är betydelsefullt därför att det rör Gefle Dagblads demokratiska uppdrag: att granska olika sorters makthavare. Just därför är det viktigt; domen visar att man faktiskt kan fällas om man hindrar en enskild journalists arbete. Eftersom hot, hat och till och med våld mot journalister ökar i samhället är det väsentligt att rättsväsendet slår fast att det är olagligt, säger hon till den egna tidningen.

Imamen har i rätten nekat till brott.

 

LÄS OCKSÅ: GD polisanmäler hot inför publicering
LÄS OCKSÅ: Polisanmäld imam slår tillbaka: ”GD ljuger”

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev