tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ilska mot Elisabet Höglunds debattinlägg om #MeToo

Publicerad: 18 oktober 2017, 06:54

Elisabet Höglund ifrågasätter att så många kvinnor vittnar om sexuella trakasserier under hashtaggen #MeToo.

Ämnen i artikeln:

metooExpressenDagspress

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Hashtaggen #MeToo har fullkomligt exploderat på sociala medier och än så länge verkar engagemanget inte ha mattats av.

Tusentals kvinnor har gått ut och berättat om sina upplevelser av sexuella trakasserier. Igår hade flest använt hashtaggen i USA och Kanada.

– Idén är så mördande enkel och lätt att sätta fingret på, sade Social Industries vd Emma Blom om spridningen igår.

I Sverige har otaliga kvinnor, inklusive medieprofiler, genom hashtaggen visat att de också utsatts.

Men i en debattartikel i Expressen ställer journalisten och författaren Elisabet Höglund sig frågande till vad sexuella trakasserier egentligen innebär.

"Vad är sexuella trakasserier? Är det när en man klappar en tjej på stjärten, nyper henne i kinden, lägger armen om henne – eller är det när en man utsätter en kvinna för grov våldtäkt, grova våldtäktsförsök och ständiga sexuella förföljelser? Det är alltså inte helt enkelt att definiera, men kvinnorna i den här kampanjen tycks inte bry sig om sådant analytiskt finlir. Om en man nyper en kvinna i rumpan så tycker inte jag att det är det värsta som kan hända. Det är bara att nypa tillbaka. Det brukar jag göra", skriver hon.

Hon skriver även att många av de kvinnor som nu talar ut sannolikt gick med på att bli "klappade". Samtidigt som hon påpekar att det beteendet är skandalöst och visar på kvinnors underordning så ifrågasätter hon samtidigt varför de inte sade till tidigare.

Elisabet Höglund fortsätter:

"Och varför lägger kända och okända kvinnor ut nakna eller halvnakna bilder på sig själva på Facebook och Instagram? Samtidigt klagar kvinnor på hur männen exploaterar och trakasserar dem sexuellt. Min slutsats är: Vissa kvinnor bär faktiskt själva en del av ansvaret. Lägger du ut en nakenbild på dig själv, så signalerar du till omvärlden att det är okej att närma sig dig".

Elisabet Höglunds krönika har fått flera att rasa på Twitter. Rossana Dinamarca menar att Elisabet Höglund skrev "dagens jävligaste artikel":

Även Hanif Bali och Alexandra Pascalidou har kritiserat hennes artikel:

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev