Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hundratals miljoner för EM-rättigheter

Publicerad: 7 juni 2016, 14:24
Uppdaterad: 7 juni 2016, 14:24

Enligt uppgifter till Svd Näringsliv så kostar rättigheterna till fotbolls-EM totalt nära en kvarts miljard kronor för Sveriges Television och TV4.


Ämnen i artikeln:

TV4SVT

Sveriges Television och TV4 ska tillsammans ha betalat 26 miljoner euro – ungefär 240 miljoner kronor – för att få rättigheterna till EM, enligt källor till Svd.

Att sedan producera själva sändningar innebär ytterligare kostnader på 25–30 miljoner kronor per kanal beroende på hur mycket SVT och TV4 väljer att samarbeta. Den totala notan per kanal landar på ungefär 150 miljoner kronor.

SVT:s förhandlingschef Jan Olsson vill, enligt Svd, inte kommentera hur mycket SVT betalar för att visa fotbolls-EM.

Pengarna från tv-rättigheterna går till Uefa och enligt de handlar det om drygt 9 miljarder kronor som länder runt om i världen betalar för att få sända fotbollsmatcherna.

År 2012 då fotbolls-EM spelades i Polen och Ukraina låg kostnaden för sändningsrättigheterna lägre. Enligt uppgifter till Svd fick man då betala 200 miljoner kronor.

Priserna för sändningsrättigheter för stora fotbollsevenemang har blivit betydligt dyrare. Under 90-talet såldes fotbolls-VM 1990, 1994 och 1998 tillsammans för 50 miljoner kronor.

En del av pengarna som Uefa får in går till en gemensam prispott för alla länder som deltar. Sverige har fått 75 miljoner för att de kvalificerat sig. En del av dem pengarna använder Svenska Fotbollsförbundet till löner för spelarna och uppehälle under EM. Går det bra för Sverige kan det bli mer än 75 miljoner kronor från Uefa. Vinner exempelvis Sverige en gruppspelsmatch får förbundet ytterligare drygt 9 miljoner kronor. Vid oavgjort landar det på 4,5 miljoner.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev