tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hovrätten tar upp Aagårds rasist-tweet

Publicerad: 6 september 2017, 12:52
Uppdaterad: 12 september 2017, 09:54

Förtal eller ej att kalla Richard Herrey för rasist – nu ska det avgöras i hovrätten.

Ämnen i artikeln:

Richard HerreyAftonbladet

HF

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Svea hovrätt ska nu pröva om det var förtal att kalla Richard Herrey för rasist. Det var i augusti 2015 som artisten och programledaren blev kallad "din gamle rasist" av Aftonbladet-medarbetaren Martin Aagård på Twitter. Richard Herrey valde då att stämma tidningen för förtal.

I september 2015 dömdes Aftonbladet till att betala 30 000 kronor i skadestånd till Richard Herrey. Tidningen begärde dock att målet skulle tas upp igen och i slutet av april förra året friades Aftonbladet i tingsrätten.

När den friande domen kom skrev Richard Herrey följande på sin Twitter:

"Att journalist utan konsekvens offentligt kan förtala nån som i hela sitt liv o gärning respekterat människors lika värde är ....sorgligt."

När Dagens Media talade med Martin Aagård i augusti 2015 var han djupt ångerfull över tweeten.

– Jag formulerade mig sådär pajasartat som man gör på Twitter. Jag tog ganska direkt tillbaka det och sade att det var fel av mig. Jag beklagar verkligen att jag har gjort Richard Herrey ledsen och jag hoppas att jag kan göra honom glad igen, sade Martin Aagård till Dagens Media, vid tillfället.

Ett Twitterbråk var bakgrunden till Martin Aagårds inlägg och enligt tingsrätten föranleddes inlägget av att Danske Folkeparti dagen innan vunnit i det danska riksdagsvalet. Enligt tingsrätten var Aftonbladet-journalistens inlägg om Richard Herrey endast en del av en politisk debatt på Twitter.

Förhandlingen kommer äga rum den 13 oktober i Svea hovrätt.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev