Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Hovets presschef: "Jag har höjt på ögonbrynen flera gånger"

Publicerad: 6 April 2011, 06:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:15

Bertil Ternert, informationschef på Hovet, är mycket kritisk till hur Aftonbladets inhyrde fotograf agerat. Samtidigt är han "överraskad" över hur hård bevakningen av kungafamiljen är.


Det var när drottning Silvia var ute och handlade med prinsessan Madeleine som Aftonbladets mångårige frilansmedarbetare Pontus Höök försökte fotografera de två.

Men drottningen blev så stressad av situationen att hon snubblade på några soppåsar och stukade foten när hon försökte fly.

Bertil Ternert är informationschef på Hovet sedan tre månader tillbaka och han är mycket kritisk till händelsen som han kallar "ofredande enligt svensk lagstiftning".

– Jag har stor respekt för framför allt svenska fotografer. Ofta går situationerna att lösa men just i det här fallet gick det inte att resonera med fotografen. Därför blev det en stressad situation där det gick så illa att drottningen föll, säger Bertil Ternert till dagensmedia.se.

Han berättar också att han är överraskad över hur hårt bevakad kungafamiljen är.

– Jag har höjt på ögonbrynen flera gånger. Framför allt är det de yngre i familjen som bevakas hårt och frågan är hur långt ska man gå. Ett ord som kvällspressen ibland använder är granskning, men det är det ju inte frågan om här. Det var en vardaglig händelse där en familj var ute och handlade.

Hur tycker du Aftonbladet har hanterat situationen?

– Jag såg att Aftonbladets chefredaktör Jan Helin gick in och kommenterade händelsen. Han gjorde det på ett mycket sympatiskt och empatiskt sätt vilket visar att han förstår dilemmat, säger Bertil Ternert.

Tycker du att kvällspressen är för hård i sin bevakning?

– Man ska inte kritisera medierna i Sverige. Däremot kan specifika händelser vara föremål för stark kritik.

Som ett exempel tar Bertil Ternert upp händelsen i Botwsana, där kungen gav Expressens hovreporter Johan T Lindwall en gliring.

– Det var ett viktigt statsbesök för svenskt näringsliv, men det var ett väldigt stort fokus på drottningens förkylning. För mig känns det lite ovant just de frågorna är viktigast. En förklylning i all ära, men jag har aldrig varit med om att de vd:ar jag företrätts förkylningar har diskuterats.

Dante Thomsen


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.