Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hon är TU:s nya vd: ”Finns ingen viktigare bransch”

Publicerad: 27 april 2020, 13:07

UPPDATERAD. Sedan februari har Jan Fager agerat tf vd för TU – Medier i Sverige – här är nya vd:n.


Ämnen i artikeln:

TU

Den första juni tillträder Ewa Thorslund som ny vd för TU – Medier i Sverige. Tidigare har hon arbetat som direktör för statens medieråd samt som näringspolitisk expert för it- och telekomindustrin.

Enligt Ewa Thorslund var det ett enkelt beslut att ta ja till tjänsten.

– Det var jätteenkelt – jag tycker inte att det finns någon viktigare bransch att värna om just nu. Och jag är jättestolt över att få företräda branschen, säger Ewa Thorslund till Dagens Media.

TU har tidigare larmat om att dagspressen riskerar att tappa uppemot 60 procent av annonsintäkterna i år. Många medieföretag drabbas också hårt av att event tvingas flyttas och ställas in. Det har lett till att en rad medieföretag valt att permittera personal, däribland Bonnier News som har cirka 2000 journalister anställda.

Hur känns det att kliva på mitt under en sådan kris?

– Det gör det ännu viktigare. Det blir också viktigare att göra ett bra jobb och bidra till utvecklingen, säger Ewa Thorslund, och fortsätter:

– Samtidigt ser vi att folk vänder sig till etablerad press och inser hur viktigt det är med opartiska nyheter och en god journalistik som förhåller sig till de etiska reglerna, med tanke på oron i världen just nu. Det kan ge lite medvind.

Har du redan nu några tankar om vad du vill åstadkomma som vd för TU?

– Nej, det vore lite förmätet. Först måste det här få landa lite och jag måste också få träffa alla som jag ska jobba med och för.

Jan Fager har sedan februari agerat tf vd sedan tidigare vd Jeanette Gustafsdotter meddelat att hon lämnar sitt uppdrag för att i stället bli generalsekreterare på Sveriges Museer. 

– Jag är glad att TU kunnat rekrytera Ewa Thorslund som både har stor kompetens om mediebranschens utveckling och inom näringspolitik, säger Victoria Svanberg, ordförande TU – Medier i Sverige, i ett pressmeddelande.

Senast kommer Ewa Thorslund från rollen som konsult i frågor som rör medier och samhällets digitalisering. Hon är även aktiv som författare, skribent och föreläsare och har en lång erfarenhet från både privat och offentlig verksamhet.  

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TU

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev