torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Högerextrema annonser hos flera publicister

Publicerad: 28 augusti 2018, 05:58
Uppdaterad: 29 augusti 2018, 08:37

Göteborgsposten. Foto: Wikimedia

UPPDATERAD. Banner-annonser från högerextrema partiet Alternativ för Sverige har dykt upp på flera sajter.

Ämnen i artikeln:

DNGP

HF


Under gårdagen började flera användare på både Twitter och Facebook rapportera om att de stött på banner-annonser från det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, rapporterar Breakit.

Annonsen föreställer en blå himmel och ett flygplan tillsammans med texten "Dags att åka hem...", vilket refererar till partiets vilja om totalt asylstopp.

Annonsen ska bland annat ha förekommit på Dagens Nyheter och GP. Annonsen har även förekommit på Dagens Medias sajt när läsare har gått in på sajten via mobilen, all mobilannonsering är därför för tillfället stoppad. I skrivande stund utreds fortfarande vad som har skett angående annonseringen på Dagens Media. Alexander Lydecker, försäljningsdirektör på Bonnier News, säger dock till Breakit under måndag kvällen att de ännu inte kunnat gå till botten med om annonserna faktiskt är riktiga.

När Dagens Media når Alexander Lydecker på tisdag morgon säger han att de ännu inte kunnat bekräfta om det rör sig om en riktig annons.

– Vi arbetar på att få det bekräftat att det var en riktig annons med en URL kopplad till Dagens Nyheter, säger han.

Breakit skriver själva att de inte fått fram någon annonslänk men att de pratat med källor som bekräftar att annonser från partiet har visats hos DN och GP.

En av de som fått upp annonsen på GP är Shahbaz Khan, kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborgs kommun.

Foto: Skärmdump från Shahbaz Khans Facebook

GP:s nyhetschef Johan Sköld uttrycker inget tvivel på äkthet i sitt svar till Breakit utan säger att de arbetar för att få bort dem och se till att samma sak inte händer igen.

– I vanliga fall godkänner vi alla politiska annonser innan de publiceras på vår sajt. Den här annonsen har kommit in via ett automatiskt annonssystem och är ingen annons vi vill ha på GP.se. Vi har noterat att andra tidningar också haft annonsen under dagen. Vi jobbar nu på att få bort den från vår sajt samt att säkerställa hur vi ska undvika att det här inträffar igen, skriver Johan Sköld i ett sms.

Efter att Breakit publicerat sin artikel under måndagen skriver Alternativ för Sveriges vice-partiledare William Hahne på Twitter att partiet genomfört kuppen på både DN, GP och flera andra sajter.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev