Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökDagspress

Hjörnes barndomsparadis – förstört av ”housemusik”

Publicerad: 8 September 2011, 07:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:23

Stampenägaren Peter Hjörne och hans grannar tar till rättsliga åtgärder för att torrlägga en krog som stör nattsömnen på sommaridyllen Marstrand.


Ämnen i artikeln:

StampenGöteborgs-PostenPeter Hjörne

Peter Hjörne , politisk chefredaktör för Göteborgs-Posten samt storägare i mediekoncernen Stampen, har tillbringat sina somrar på idylliska Marstrand sedan han var fyra år gammal.

Men årets vistelse blev inte fullt så rogivande som Peter Hjörne hade tänkt sig.

20 meter från hans sommarhus har en nattklubb, med liveuppträdanden och dunkande housemusik, öppnat.

Det är ”Södra Strandverket”, ett gammalt kastell ägt av Statens Fastighetsverk, som hyrts ut till nya krögare.

Nyligen beslutade Sociala myndighetsnämnden i Kungälvs kommun att kraftigt utöka krogens serveringstillstånd.  Nu går sex fastighetsägare – vars hus alla ligger nära nattklubben – ihop och överklagar beslutet.

– De har tillstånd till klockan två varje natt och driver nattklubb i väldigt nära anslutning till några sommarställen. Det tycker inte vi är lämpligt, säger Peter Hjörne, till dagensmedia.se.

Har det varit stökigt?

– De har haft musik och liveuppträdanden på gården och housemusik inne i Strandverket. De kvällar som det har varit på det viset har det varit störande, och det är därför vi besvarar beslutet på detta sätt.

Fastighetsägarna, som tagit hjälp av Maqs law firm för att driva fallet, kräver att serveringstillståndet dras in helt alternativt begränsas kraftigt.

Peter Hjörne har själv valt att inte besöka sin nya granne som kroggäst.

– Nej, det har inte känts angeläget när vi har den här diskussionen. Sedan går jag inte på nattklubb.

Förutom olägenheten med den störande nattklubben talar han sig varm om Marstrand.

– Det är en fantastisk, ö som till stora delar är ren natur med bara havet utanför. Dessutom finns det väldigt mycket att göra, det är en stor seglarmetropol och en fantastisk barnö. Det finns även många bra restauranger.

Då ön på sommaren befolkas av massvis med seglare är det dock inte en plats för den som söker absolut stillhet, vilket Peter Hjörne och hans familj tidigare inte haft några problem med.

– Det är inget ställe för någon som vill sitta och titta på en buske hela sommaren. Men jag säger såhär, räck upp handen den som vill ha en krog, med livemusik och housemusik, precis bredvid sitt sommarställe, avslutar Peter Hjörne.

Fakta Södra Strandverket Marstrand

• Sedan tiden som försvarsanläggning har byggnaden använts för olika verksamheter.

• Efter avrustningen inrymdes Marstrands brandförsvar i en del av anläggningen.

• Runt sekelskiftet 1900 fanns en färgfabrik för emaljfärger.

• Under en kort period inrymdes nödbostäder i befälsrummen, både för ensamstående familjeförsörjare och sinnessjuka personer.

Källa: Statens Fastighetsverk

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev