Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hjörne: Chefredaktören som haft ansvar för rekryteringen av Teodorescu

Publicerad: 19 januari 2015, 07:22
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:16

Stampens storägare Peter Hjörne försvarar den kritiserade värvningen av Alice Teodorescu som politisk redaktör på Göteborgs-Posten.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenAlice Teodorescu

I förra veckan avslöjade Dagens Media de interna konflikterna på GP:s ledarredaktion. Anledningen är att tidningen värvat den "liberalkonservativa" debattören Alice Teodorescu som ny politisk redaktör – utan att ha förankrat det hos övriga på ledarredaktionen.

– En halvtimme innan nyheten gick ut fick vi veta vem som skulle komma, sedan stod hon där. Vi har inte blivit tillfrågade eller rådfrågade i processen, sa ledarskribenten Gert Gelotte, som jobbat på GP sedan 1975, till Dagens Media om värvningen.

Utnämningen av Alice Teodorescu som chef för ledarredaktionen har blivit en stor snackis i branschen. Både på grund av hur den gått till – och för att flera menar att GP nu byter politisk inriktning.

– Mitt intryck är att ledningen inte har insett den politiska komplikationen, Man kan inte ena dagen utse en konservativ politisk redaktör, och andra dagen säga att det inte kommer att påverka tidningens politiska linje. Det är nonsens, sa Gert Gelotte till Dagens Media.

I fredags möttes parterna i ett krismöte – som inte ledde till någon islossning.

I en ledarkrönika försvarar nu Peter Hjörne värvningen av Alice Teodorescu – och bekräftar att det är chefredaktör Cecilia Krönlein som ligger bakom den.

" Det är GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein som har haft ansvar för rekryteringen. Som huvudägare har jag ställt mig bakom utnämningen. En tidnings politiska hållning är nämligen en ägarfråga. Sedan utnämningen av Alice Teodorescu tillkännagavs har det från sina håll hävdats att GP:s politiska hållning därmed skulle ändras från liberal till konservativ. Så är inte fallet. GP är och förblir en liberal tidning", skriver Peter Hjörne.

Han fortsätter:

" Det är självklart att en ny medarbetare, särskilt en ny politisk redaktör, kommer att sätta sin prägel på ledarsidan. Det är i själva verket hennes uppgift. Alice Teodorescu är en skicklig opinionsbildare – välutbildad, välskrivande och modig.

Hon är inte förutsägbar, följer inte opportuna strömmar utan vågar stå för en egen hållning – en spännande, fritänkande liberal hållning! Jag är stolt och glad över att GP rekryterat en av Sveriges mest spännande pennor. Jag ser fram emot att, som ledarkrönikör, ha Alice som chef och kollega".

I ett blogginlägg kritiserar samtidigt Sydsvenskan-profilen Andreas Ekström värvningen av Alice Teodorescu.

Enligt honom finns det två möjliga svar till varför GP utsett Alice Teodorescu som chef för ledarredaktionen:

  • "Ägarna vill ändra den politiska linjen på ledarsidan. Det är i så fall mediehistoriskt smått sensationellt".
     
  • "Ägarna, i det här fallet genom sin representant chefredaktören, har inte förstått vad de har gjort. Det är i så fall makalöst pinsamt".

Andreas Ekström skriver också att han läst Alice Teodorescu regelbundet och att det är tydligt att hon är konservativ, en "gammaldags moderat med kristdemokratiska inslag".

" Det är hur som helst alldeles uppenbart för den som orkar se politik i fler nyanser än färgerna rött och blått, att Alice Teodorescu inte hör hemma på samma ideologiska plats som GP:s ledarsida gör".

I höstas lämnade facket på GP in en misstroendeförklaring mot Cecilia Krönlein.

" Journalistklubbens uttalande gör mig oerhört ledsen. Det här är minst av allt vad vi behöver just nu", sa Cecilia Krönlein till Dagens Media i samband med detta.

LÄS ÄVEN:

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev