Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

”Hitta en lösning som inte innebär tidningsdöd”

Publicerad: 24 mars 2020, 08:31

”Att förbättra återvinningen är bra i sig. Men låt inte detta goda bli en fiende till ett annat gott, den samhällsviktiga journalistiken”, skriver kulturutskottets ordförande Christer Nylander.

Foto: Janne Næss

Kulturutskottets ordförande tycker att de omdebatterade reglerna om pappersåtervinning ska läggas på is.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetSveriges TidskrifterTUReturpapperansvar

I samband med coronautbrottet har frågan om de nya reglerna för pappersinsamling återigen först fram i ljuset. 

I ett debattinlägg har Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld och ordförande Helle Klein krävt att förordningen, som träder i kraft 2021, ska avskaffas. Även TU – Medier i Sverige, Gratistidningarnas Förening och Grafiska Företagen är av samma åsikt. 

Nu sluter även kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) upp och argumenterar för att frågan ska läggas på is eller att man ska hitta en annan lösning för just tidningar.

”Att förbättra återvinningen är bra i sig. Men låt inte detta goda bli en fiende till ett annat gott, den samhällsviktiga journalistiken. Det rimliga är att antingen vänta några år med att föra in tidningarna i det nya systemet, eller finna en annan lösning för återvinning av papper som inte innebär tidningsdöd”, skriver Christer Nylander i ett debattinlägg i Expressen.  

De nya reglerna om pappersinsamling har även tidigare kritiserats hårt av mediebranschen. Genom den nya regeln får de som producerar papper det fulla kostnadsansvaret för att bygga ett nytt system för insamling av returpapper i kvarteret eller nära tomtgränsen. Med andra ord befaras att de nya reglerna kommer innebära nya tunga kostnader för tidnings- och tidskriftsbranschen. 

LÄS MER: Tidningarnas oro för nya pappersreglerna: ”Dyrare tidningar eller färre journalister”

– I förlängningen kommer det att bli dyrare tidningar eller färre journalister. Så det är ett problem för journalistiken. Vi är redan hårt pressade och det här pressar oss ännu mer, sade Lina Hedenström, vd för NTM, till Dagens Media i januari. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev