Hildebrandt slutar som krigsreporter på Aftonbladet

2010-10-19 09:49  

Johanne Hildebrandt slutar att bevaka kriget i Afghanistan för Aftonbladets räkning. "Det är sorligt och trist – och det är massor av tråkiga omständigheter som ligger bakom", säger hon.

Dagensmedia.se publicerar en exklusiv intervju med stjärnreportern och författaren Johanne Hildebrandt och tillika kolumnist på Aftonbladet.

Hon är på plats i uppe i bergen i Afghanistan med svensk trupp som inbäddad reporter.

– Jag fortsätter gärna som kolumnist men jag kommer inte längre som krigsreporter att bevaka kriget i Afghanistan, säger Johanne Hildebrandt.

– Det är besvärligt att jobba som krigsreporter på fältet. Det är ytterst viktigt då att man har backup hemifrån från redaktionen. Jag kanske var dålig på att förklara mig för Aftonbladet. Men snart har jag jobbat som krigsreporter i 20 år så det kanske är dags att sluta. Hittills har jag haft tur i olika krigssituationer. Någon gång tar det slut.

Anledningen till att Johanne Hildebrandt slutar som krigsreporter är alltså delvis bristen på backup som hon upplever som problematisk.

- Som krigsreporter riskerar jag de facto mitt liv. Därför är det viktigt med stödet från redaktionen.

Aftonbladet skickar en annan reporter till Afghanistan för att bevaka den senaste händelseutvecklingen med ett dödsfall och två sårade svenska soldater. Frågan är om Johanne Hildebrandt upplever det som en markering från tidningen.

– Det vet jag inte om det någon markering men det är lite jobbigt att hålla jämna steg med vältränade 25-åringar. Då är det bra att inte längre jaga nyheter.

Johanne Hildebrandt skrev idag en krönika för tidningens räkning. Hon ska nu avsluta sin bok som är tänkt att komma ut nästa vår.

Hon är inbäddad reporter i skyttekompaniet FS 19, som den stupade svenske soldaten Kenneth Walin tillhörde.

– Ja, jag har träffat honom jag, säger Johanne Hildebrandt.

På frågan om varför hon är i Afghanistan, svarar Johanne Hildebrandt:

– Jag är så besviken på hur dåliga medierna är på att beskriva soldaternas vardag i Afghanistan. Det är därför jag är här.

Dagensmedia.se har sökt Aftonbladets chefredaktör Jan Helin utan framgång. Aftonbladets kommunikationschef, Nils Franchell säger:

– Jan Helin vill prata med Johanne Hildebrandt själv innan han uttalar sig i media. Vi får återkomma när vi har något att säga.

Tonchi Percan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt