Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Herlitzmål kan avgöras av HD

Publicerad: 2 Augusti 2012, 09:22
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:15

Tingsrätten vill att Högsta Domstolen ska pröva ifall DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz kan hållas ansvarig för uppgifter som publicerats innan hon tillträdde som ansvarig utgivare.


Dagensmedia.se har tidigare skrivit om fallet som rör en företagare som anser att han hängts ut som kriminell och klandervärd i DN och som därför stämt tidningen för förtal och krävt tidningen på skadestånd på 20 000 kronor.

Den artikel som företagaren stämmer DN för publicerades på tidningens sajt innan Gunilla Herlitz tillträdde som chefredaktör, men har även legat tillgänglig under den tid hon varit tidningens ansvarige utgivare.

Med bakgrund av detta vill Stockholms tingsrätt att Högsta domstolen ska pröva om Gunilla Herlitz kan hållas ansvarig för uppgifterna trots att hon inte var ansvarig chefredaktör då uppgifterna publicerades.

"Det s.k. ensamansvaret kan förstås som att endast en fysisk person kan göras straff- och skadeståndsrättsligt ansvarig för en uppgift av förtalskaraktär som införts i databasen och tillhandahållits allmänheten. Det framstår emellertid inte som uteslutet att i stället uppfatta ensamansvaret som att detta är knutet till en viss kategori i ansvarighetskedjan snarare än till någon särskild fysisk person", skriver tingsrätten bland annat.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.