Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Herlitz om Helins attack: "Skrattretande"

Publicerad: 18 Februari 2013, 07:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:55

I ett inlägg på sin blogg går Aftonbladets Jan Helin till attack mot Gunilla Herlitz beslut att ta DN ur Tidningsutgivarna.


Ämnen i artikeln:

Jan HelinGunilla HerlitzDagens NyheterAftonbladet

" Dagens Nyheter har aktivt lämnat den pressetiska gemenskapen och ligger sedan årsskiftet och driver utan kapten och utan ankare i det svenska pressetiska systemet."

Så skriver Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i sin blogg på söndagen.

Bakgrunden är att Gunilla Herlitz vid årsskiftet beslutade att ta Dagens Nyheter, Dagens Industri och Sydsvenska Dagbladet ur Tidningsutgivarna. Anledningen uppges vara att hon ansåg att avgifterna blivit för höga och att organisationen företrädde tryck- och distributionsbolag.

Gunilla Herlitz säger till dagensmedia.se att hon tycker att det är "skrattretande att Jan Helin tar sig sådana brösttoner".

Hur menar du då?

– Under förra året hade Jan Helin flest fällningar i Pressens opinionsnämnd medan DN inte hade någon.

Gunilla Herlitz understryker samtidigt att hon tar det pressetiska systemet på största allvar men att det i dagsläget inte finns någon anledning för Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbadet eller Dagens Industri att vara med i Tidningsutgivarna.

Är TU med andra ord onödigt?

– Nej, det vill jag inte påstå. Men att följa pressetiska systemet innebär framför allt att ta ansvar för det man publicerar. Jag ser iget behov att vara med i en branschorganisan för den sakens skull.

Finns det någon möjlighet att beslutet att lämna TU kommer att omprövas när Peter Wolodarski tillträder som chefredaktör?

– Beslut kan alltid omprövas, men just nu ser jag ingen anledning till det.

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.