Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Henrik Evertsson vinner ”Årets avslöjande” för Estoniadokumentären

Publicerad: 19 november 2020, 10:23

Henrik Evertsson prisas med ”Årets avslöjande” för dokumentären ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” som sänds på Dplay.

Henrik Evertsson prisas med Stora Journalistpriset i kategorin ”Årets avslöjande” för den femdelade dokumentären ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” som sänds på Dplay.


Ämnen i artikeln:

DiscoveryDplayStora Journalistpriset

På torsdagen delades Stora Journalistpriset ut för fjärde dagen i rad. Tidigare i veckan har Emelie Rosén och Ylva Lindgren, båda journalister på Sveriges Radio, prisats i kategorin ”Årets berättare” för radiodokumentären ”Gamer”. Dessutom har Emanuel Karlsten kammat hem vinsten i kategorin ”Årets förnyare” för sin coronarapportering ”Coronaveckan som gått” och i går utsågs Johanna Bäckström Lerneby till ”Årets röst” för reportageboken Familjen.

I dag delades pris ut för ”Årets avslöjande”. Nominerade i kategorin var DN:s Josefin Sköld för reportaget ”Hon fick inte fylla fyra”, DN-medarbetarna Mikael Delin och Kristoffer Örstadius för avslöjandet ”Den falske officeren” och Henrik Evertsson för dokumentären ”Estonia – Fyndet som ändrar allt” som sänds på Dplay.

Till vinnare utsågs Henrik Evertsson.

Juryns motivering lyder: ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia.”

– Det var en fantastisk känsla att vinna. Jag tror inte riktigt att det har gått ut för mig hur stort det är som yrkesman att vinna ett sådant här pris, säger Henrik Evertsson i sändningen.

Med anledning av spridningen av coronaviruset delas Stora journalistpriset i år ut fem dagar i rad klockan 11. Här är årets samtliga nominerade.

LÄS OCKSÅ: Är det Facebooks förtjänst att DN dominerar Stora Journalistpriset?

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev