Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Hemligt brev nytt sprängstoff i avlyssningsskandalen

Publicerad: 16 augusti 2011, 11:29
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:02

Vetskapen om telefonavlyssningarna var vida utbredd på News of the World. Det hävdar den tidigare hovreportern Clive Goodman i ett hemligt brev som uppdagats. Det hela innebär ytterligare ett tufft bakslag för Rupert Murdoch.


Ämnen i artikeln:

Rupert MurdochNews of the World

Dagensmedia.se har i flera artiklar berättat om avlyssningsskandalen som skakat Rupert Murdochs medieimperium.

Rupert Murdoch har tillsammans med flera andra chefer på News International hela tiden förnekat vetskap om skandalen, som går ända upp till premiärminister David Cameron och tvingade den anrika tabloiden News of the World att lägga ner.

Nu kommer alltså ännu mer komprometterande information för mediemogulen.

Det är i ett brev från Clive Goodman – skrivet efter ett fyra månader långt fängelsestraff för telefonavlyssning – som den tidigare hovreportern hävdar att flera höga chefer kände till att News of the World avlyssnade mobiltelefoner.

Brevet författades redan 2007 men offentliggjordes först i dag i samband med det brittiska parlamentets utredning.

I brevet hävdar Clive Goodman också att News of the Worlds tidigare chefredaktör Andy Coulson ska ha lovat att honom att få tillbaka jobbet om tidningens namn hölls utanför rättegången.

Informationen är ett rejält bakslag för News International och Labourpolitikern Tom Watson kallar brevet fullkomligt förödande för News Internationals försvar.

– Hittills är Clive Goodmans brev det enskilt viktigaste beviset för att ledningen hade vetskap om telefonavlyssningarna. Det här är en av de största mörkläggningarna jag har sett i hela mitt liv, säger Tom Watson till The Guardian.

News International anklagas dessutom för att ha ljugit för parlamentet i ytterligare ett fall, där de ska ha försökt köpa Clive Goodmans "tystnad" i samband med att han greps. Något som News International hela tiden förnekat.

Brevet är också besvärande för premiärminister David Cameron, som tidigare anlitat Andy Coulson som medierådgivare under premissen att denne inte kände till telefonavlyssningarna.

Nu höjs krav för att Rupert och James Murdoch återigen ska ställas till svars inför parlamentet.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.