Helin: ”Hållningslöst, TV4!”

2009-10-19 10:15  

Jan Helin anser att TV4:s och andra mediers inställning till Sverigedemokraterna är hållningslös. Vem har rätt? Rösta på Dagensmedia.se.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin publicerar i dag en debattartikel från Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson, om partiets syn på islam.

Samtidigt går Jan Helin till hårt angrepp mot medier som släpper in annonser från Sverigedemokraterna. Något som Aftonbladet valt att inte göra.

Enligt Svenska Dagbladet ska Sverigedemokraterna köpa reklamutrymme för runt 3 miljoner kronor i TV4. Andra medier, som Expressen och Sydsvenskan, har sagt att de välkomnar annonser från SD – så länge de håller sig inom regelverken.

”Andra publicister gör det lättare för sig. Väl medvetna om Sverigedemokraternas rötter i svensk nynazism och den historiska antidemokratiska nationella rörelsen tänker de bedöma deras budskap i betald reklam från fall till fall”, skriver Jan Helin.

Det är ”bekvämt, aningslöst och hållningslöst”, menar Jan Helin:

”Bekvämt för att det skjuter frågan framåt. Aningslöst för att beslut om att stoppa enskilda budskap verkligen riskerar att göra dem till martyrer, gång på gång. Hållningslöst för att man gör sig till ett viljelöst flöte när historiens mörkbruna strömmar åter flyter i samtiden”, skriver han.

Experter som Aftonbladet talat med säger att texten som Jimmy Åkesson skrivit ligger på gränsen till hets mot folkgrupp. Tidningens egen avdokat Peter Althin har avrått från publicering.

Men Jan Helin vill ”klargöra vilka värderingar TV4 och alla andra ­medier som beslutar att publicera reklam från partiet hjälper till att normalisera”, skriver han.

Dagensmedia.se har sökt TV4:s kommunikationsdirektör Gunnar Gidefeldt, som lovat att återkomma med kommentar.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt