Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

HD tar inte upp Kent Ekeroths överklagan

Publicerad: 11 april 2018, 12:10
Uppdaterad: 11 april 2018, 12:10

Kent Ekeroth. Foto: Wikimedia Commons.

Tvisten mellan SD-toppen Kent Ekeroth och Svenska Dagbladet kommer inte att tas upp i Högsta Domstolen.


De senaste åren har Kent Ekeroth (SD) drivit flera processer mot medier som publicerat material ur den så kallade järnrörsfilmen. I slutet av juli fick han rätt mot Svenska Dagbladet i tingsrätten.

Tvisten gällde klipp och stillbilder ur filmen som tidningen publicerat utan Kent Ekeroths samtycke. För det dömdes SvD av Lunds tingsrätt att betala 18 000 svenska kronor. Utöver det skulle tidningen även betala Kent Ekeroths rättegångskostnader på 1 592 kronor.

Men Kent Ekeroth var inte nöjd utan överklagade i augusti domen och krävde ytterligare 3 000 kronor i skadestånd. Hovrätten över Skåne och Blekinge beslutade dock att inte bevilja prövningstillstånd.

Kent Ekeroth överklagade då hovrättens avgörande till Högsta domstolen (HD), som är den sista instans att överklaga till. Men nu står det klart att HD inte kommer att ta upp fallet, enligt Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Kent Ekeroth motiveras skadeståndsyrkandet av att publiceringen dels bidragit till en ökad hotbild mot honom, dels av att tidningen inte angett honom som upphovsman.

Linnea Kihlström

anna.dohmers@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev