tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

HD-Sydsvenskan till angrepp mot Aftonbladet Malmö

Publicerad: 20 november 2019, 06:40

Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet och Mattias Pehrsson, redaktionell utvecklingschef på HD-Sydsvenskan.

HD-Sydsvenskan kritiserar Aftonbladet Malmö, hävdar att de rewritar en stor mängd artiklar och skriver att de borde skämmas. Eric Rosén, biträdande redaktör på Aftonbladet, säger till tidningen Journalisten att Malmöredaktionen inte planerar att ändra arbetssätt.

Ämnen i artikeln:

HD-SydsvenskanAftonbladet

AD

Axel Duberg


Aftonbladet har under hösten gjort en satsning på lokala redaktioner. Aftonbladet Malmö är i gång sedan den 2 september och i oktober meddelade kvällstidningen att den efter årsskiftet slår upp dörrarna till en ny redaktion i Uppsala.

LÄS MER: Uppsala näst ut i Aftonbladets lokalsatsning 

Mattias Pehrsson, redaktionell utvecklingschef på HD-Sydsvenskan, skriver på Medium att tidningen har gjort stickprover på Aftonbladet Malmös journalistik genom att bland annat räkna antalet rewrites. Han betonar att HD-Sydsvenskan ”[...] inte gör anspråk på att visa hela bilden eller att undersökningen omfattar alla publiceringar”.

Enligt Mattias Pehrsson består över hälften av Aftonbladet Malmös artiklar av rewrites och fyra av tio rewrites kommer från HD-Sydsvenskan.

Han menar också att de ”bärande publiceringarna” i Sydsvenskan skrivs av och publiceras om i en gratisversion hos Aftonbladet Malmö – inte sällan med bristfällig blålänkning.

Mattias Pehrsson skriver att  ”[...] mina arbetskamrater skakar på huvudet när de ser resultatet av Aftonbladets lokalsatsning. De tycker att vår vd Anders Eriksson borde skicka en fet faktura. Aftonbladet borde skämmas, säger de. Jag kan bara hålla med.” 

I en intervju med Journalisten bemöts kritiken av Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén, vari han säger att han inte ser anledning att ändra något i arbetssättet omedelbart. Han säger att medier rewritear varandra dagligen och att ”[...] Bonniermedier rewritear Aftonbladet, och det får de gärna fortsätta med”.

– Att vi ska skämmas för vår Malmösatsning är rätt magstarkt. Vi är stolta över vår satsning. Vi vill göra en jättebra lokalsajt med ett starkt eget innehåll och det tycker vi att vi har lyckats med. Det viktiga för oss är att när vi rewritear använder vi ett eget språk och ger tydlig cred, säger Eric Rosén till Journalisten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev