Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

HD stoppar husrannsakan på Aftonbladet

Publicerad: 18 augusti 2015, 05:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:54

UPPDATERAD. Schibsted-tidningen Aftonbladet får rätt i Högsta domstolen.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

HD stoppar åklagaren Charlotta Tanners planer på att genomföra en husrannsakan på redaktionen, skriver Aftonbladet på tisdagsmorgonen.

Aftonbladet publicerade i maj i år bilder på två misstänkta rånare. Bilderna var av pressetiska skäl maskade. Polisen har sedan dess begärt att få ta del av de oredigerade bilderna, men Aftonbladets publisher Jan Helin har sagt nej.

"Det här är en bra och viktig dom. Högsta Domstolen har nu slagit fast den för tryck- och yttrandefriheten heliga principen om källskydd som stadgas i svensk grundlag", skriver Jan Helin i sin blogg.

HD:s beslut hyllas också av mediernas branschorganisationer.

– HD-beslutet är mycket viktigt. Vi har det senaste året sett en tilltagande nonchalans från såväl polis som myndigheter när det gäller källskyddet. Det är därför desto viktigare att HD nu – liksom när man tidigare i år försvarade källskyddet i ett fall med Dagens Nyheter – markerar att redaktioner är, med undantag för extrema situationer, fredade zoner, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna och Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, i ett gemensamt uttalande.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.