Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Hårda förhandlingar kring omplaceringarna på DN

Publicerad: 28 Augusti 2013, 06:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:36

Tolv medarbetare ska tvingas tacka ja till nya tjänster utanför huset – eller sägas upp. Nu växer vreden på Bonniers flaggskepp.


Ämnen i artikeln:

DNDagens Nyheter

De har arbetat i många år på Dagens Nyheter men har blivit övertaliga efter tidningens senaste sparpaket. Nu ska de, enligt flera uppgiftslämnare som Dagens Media talat med, tvingas att säga upp sig med hjälp av "hittepåtjänster".

Det var i går som Dagens Media kunde avslöja att ledningen på DN "erbjudit" tolv anställda nya tjänster som både ligger långt bort från deras ursprungliga arbetsuppgifter – och rent fysiskt från redaktionen.

Tackar de inte ja inom några dagar riskerar de att sägas upp.

Agerandet har skapat stor oro och frustration på DN och i går valde facket att i ett skriftlig uttalande rikta hård kritik mot ledningen, som anklagas för att bete sig "oacceptabelt".

Men offentligt vill varken facket eller ledningen kommentera de tolv medarbetarnas situation. Inte heller vill de berätta vad deras nya arbetsuppgifter verkligen ska bestå av.

– Jag kan inte säga någonting så länge förhandlingarna pågår. Uttalar man sig om motparten riskerar det att förstöra för mycket, säger DN:s fackklubbsordförande Anders Forsström när Dagens Media når honom.

Klart är att ledningen – trots kritiken – följer lagen då arbetsgivaren har omplaceringsrätt.

Flera anställda har dock tagit mycket illa vid sig och ifrågasätter etiken i agerandet från ledningen med den nye chefredaktören Peter Wolodarski i spetsen.

– Jag blev helt chockad när de kallade in mig. Det känns förskräckligt och kom utan något förvarning, sa en av de tolv anställda till Dagens Media i går.

Enligt uppgift till Dagens Media ska det finnas såväl reportrar som redigerare bland de tolv.

Läs också:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

DNDagens Nyheter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.