Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Hård kritik mot Regeringskansliet

Publicerad: 3 juli 2013, 15:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:40

Regeringskansliets trixande med allmänna handlingar sågadas av TV4, Ekot och Justitieombudsmannen.


Ämnen i artikeln:

TidningsutgivarnaSveriges RadioTUMedievärldenAftonbladet

I början av juni prickades näringsminister Annie Lööf av konstitutionsutskottet, KU. Ministern fick hård kritik för att ha förhalat mediers granskning av näringsdepartementet och för att dessutom ha ljugit om det under en utfrågning i KU.

Bakgrunden var att Aftonbladet hade begärt ut kopior på festnotor från näringsdepartementets internrepresentation.

Festnotan – som skulle ha betalats av Centerpartiet – hade istället betalats av skattebetalarna via näringsdepartementet.

Men istället för att lämna ut handlingarna valde Annie Lööfs stab att skicka dem till Ekot och TT, trots att de inte hade bett om dem.

Men det är inte bara på Annie Lööfs departement som tillgången till allmänna handlingar är problematisk.

Under en debatt i Almedalen på onsdagsförmiddagen riktade Justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger, Ekots reporter Daniel Öhman och TV4:s programdirektör Viveka Hansson, skarp kritik mot regeringskansliet.

– Det finns många myndigheter som är väldigt duktiga på att lämna ut handlingar, därför är det extra märkligt att regeringskansliet är dåliga på det, sade Viveka Hansson.

Ekots grävande reporter Daniel Öhman var ännu hårdare i sitt omdöme.

– Det är demokratiskt otäckt är att regeringskansliet är det absolut sämsta stället att begära ut handlingar på. Det är också godtyckligt vad som lämnas ut och inte, sade han.

Hans-Gunnar Axberger riktade kritik mot att journalisternas begäran om att ta del av handlingar tycks vandra runt inom regeringskansliet – vilket kan vara ett sätt för politikernas staber att hantera en kommande publicering.

– Inom regeringskansliet har det funnits en kultur av att dela saker mellan sig och så har det också varit med begäran om utlämning av allmänna handlingar, sade han och satte ned foten:

– Det är helt fel. Så får man inte göra enligt tryckfrihetsförordningen.

I slutet av mars gick kritiserade JO offentligt regeringskansliet för att det inte följer offentlighetsprincipen. Enligt JO har man vid flera tillfällen vägrat lämna ut offentliga handlingar till journalister. Även utrikesdepartementet, UD, har fått kritik för bristande diarieföring, något som är en förutsättning för att den svenska offentlighetsprincipen ska fungera i praktiken.

Någon representant för regeringskansliet fanns inte på plats för att besvara den tuffa kritiken.

Enligt Medievärldens chefredaktör Axel Andén, som var moderator och medarrangör, berodde det på att ingen velat debattera den känsliga frågan.

– Det är ingen från regeringskansliet som har velat vara med. Jag har frågat Roberta Alenius (Fredrik Reinfeldts pressekreterare, reds. amn.) om hon ville vara med eller om hon kunde få fram någon annan. Jag har även frågat centern. Jag har frågat många, sade han till Dagens Media efter debatten.

Vad tror du att det beror på?

– De kanske känner att de inte har något att vinna på det.

Maria Abrahamsson, moderat riksdagsledamot, var den enda politikern i panelen.

Hon valde dock att lämna debatten i protest mot att hon ansåg sig blivit vilseledd om vad samtalet skulle handla om.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.