Hård kritik mot Expressens S-enkät

Expressens politiska reporter Niklas Svensson har fått hård kritik för en enkät om lokala S-politikers förtroende för Håkan Juholt. Nu får enkäten ytterligare kritik i tidningen Folket och Dagens Nyheter.

Det var i tisdags förra veckan som Expressen publicerade en artikel med rubriken "Juholts nya katastrofsiffror". En artikel som byggde på en enkät som gått ut till tusentals lokala S-politiker, och som runt 560 valde att svara på.

Men enkäten, som gjordes av Expressens politiska reporter Niklas Svensson har fått hård kritik och anklagas för att bygga på ledande frågor. Framför allt för att frågan ”Var går din gräns för när Håkan Juholt bör bytas ut som partiledare?” saknar ett svarsalternativ som inte kräver partiledarens avgång.

Nu får Niklas Svensson alltså ytterligare kritik. Under rubriken "En journalistik som är livsfarlig för demokratin" går den s-märkta tidningen Folkets ledare till hårt angrepp på Expressen.

"Hur man än svarar blir konsekvensen alltså att man kräver Håkan Juholts avgång. Frågorna saknar svarsalternativet att man har förtroende för Juholt och att man anser att han bör sitta kvar. Den S-politiker som har förtroende för sin partiledare diskvalificeras således per automatik från att delta i undersökningen. Den informationen får emellertid inte plats under de svarta rubrikerna i kvällspressen", skriver tidningen.

Folket anklagar också Expressen för att försöka avsätta Håkan Juholt:

"Så skapar man den nyhet man vill ha och så förvandlar man en högst relativ sanning till en absolut. Som man frågar får man svar, brukar det heta. En snusförnuftighet som stämmer mer än väl in på Expressens enkätundersökning. Det är en lysande journalistik om man vill avsätta politiker och på köpet öka lösnummersförsäljningen, men en förkastlig journalistik om man har som ambition att spegla verkligheten. Tyvärr är det också ett tecken i tiden".

Även Niklas Svensson får sig en känga:

"På Twitter skriver journalisten bakom enkäten: ”Onekligen lite kul att ett gäng S-debattörer alltid blir lika upprörda när jag skickar ut enkäter – och svaren inte går deras väg.”

Själv har jag svårt att förstå att se det roliga i detta".

Samtidigt får medierna skarp kritik för sin hantering av statistik och undersökningar, på Dagens Nyheters debattsida. Under rubriken "Dåliga undersökningar ger uppseendeväckande resultat” kritiserar Torbjörn Sjöström, vd på undersökningsbolaget Novus och statsvetaren Jenny Madestam undermåliga undersökningar.

"En felaktigt genomförd undersökning kan generera ett resultat som ger ett missriktat fokus i samhällsdebatten, vilket är mycket bekymmersamt. Ett undersökningsföretag skall inte påverka opinionen, bara mäta den", skriver de i debattartikeln.

Niklas Svensson vill inte kommentera kritiken mot hans undersöking.

– Jag förstår att besvikna Socialdemokrater är trötta på enkäter och undersökningar som inte går deras väg. Men likväl har nu över tusen S-politiker svarat på mina enkla frågor. Jag har varit tydlig med att redovisa frågornas utformning och hur många som har svarat på frågorna. Någon annan kommentar har jag inte, säger han.

Martin Schori

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt