Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Dagspress

Hård debatt om namnpubliceringar

Publicerad: 10 November 2010, 07:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:32

Även Aftonbladet namnger nu mannen som misstänks för ett mord och sju mordförsök i Malmö. Samtidigt hårdnar debatten kring namnpubliceringar.


Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Expressen gick ut med 38-åringens identitet redan igår morse, ett beslut som upprört såväl polis som justitiekanslern.

I dag, onsdag, hakar Aftonbladet på. I ett blogginlägg förklarar Jan Helin varför:

”Allmänintresset kring skjutningarna i Malmö är exceptionellt stark. Brottens allvarlighet, mord och mordförsök, liksom upprepandet och att offren är slumpmässigt utvald allmänhet skapar detta allmänintresse”, skriver han.

Tidningen har dessutom egna uppgifter på att mannens vapen bundits till brottet, fortsätter han, och dessutom är 38-åringen häktad, skriver Jan Helin vidare.

Expressen har fått kritik för att namnpubliceringen skulle försvåra polisens utredning. Men något sådant behöver inte medierna ta hänsyn till, skriver Jan Helin, och hänvisar till två beslut i Pressens Opinionsnämnd, som slog fast att det inte bryter mot de pressetiska reglerna att försvåra polisutredningar.

Thomas Mattsson, på Expressen, som igår fick över 300 kommentarer till det blogginlägg där han försvarade sin publicering, fyller i:

”Medierna fattar publicistiska beslut, vi förhåller oss till om det föreligger ett uppenbart allmänintresse eller inte, och huruvida en misstänkt är gripen eller anhållen eller häktad eller dömd är bara en del av ett beslutsunderlag. Det kan aldrig vara avgörande”.

Även Metro publicerar namnet, men inga andra större medier har hittills hakat på. Däremot pågår det en ganska intensiv debatt i branschmedier och sociala medier om publiceringsbeslutet.

”Det finns inte något uppenbart allmänintresse för att hänga ut 38-åringen med namn och bild... Jag kommer att fortsätta försöka förklara för människor som vill lyssna hur vi journalister resonerar vid namn- och bildpublicering. Men i framtiden ser jag mig tvingad att undanta Expressen när jag pratar om "vi journalister", skriver Andreas Kron på Sveriges Radio i en krönika på Journalisten.se.

Martin Schori

Ämnen i artikeln:

ExpressenAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.